Deneysel Shenlong aracının Avusturya semalarındaki yeni görüntülerini bir uydu takipçisi yakaladı.
Çin’in ultra gizli, yeniden kullanılabilen Shenlong uzay uçağıyla ilgili çok az şey biliniyor. Hatta bu deneysel uçağın halka açık, doğrulanabilir fotoğrafları bile yok. Ancak bu durum, maharetli gökbilim tutkunlarının Dünya’nın etrafında dolaşan bu aracın görüntülerini yakalamayacağı anlamına gelmiyor; tıpkı geçenlerde Felix Schöfbänker’in Yukarı Avusturya’da yaptığı gibi. Schöfbänker, 30 Temmuz’da çektiği ve ilk olarak Space.com‘un öne çıkardığı fotoğraflara dayanarak, Shenlong’un alt kısmında yer alan ve daha önce bilinmeyen bir çift özelliğini belirlemiş olabileceğini düşünüyor: Bunlar, araca güç sağlamaya yardımcı olan bir çift güneş paneli olabilir.
Shenlong gibi uzay uçakları, bir roketle otostop yaptıktan sonra birkaç yıl süren ve mürettebatı olmayan yörünge görevleri için tasarlanıyor. Ancak görevin tamamlanmasına müteakip araçlar Dünya’ya dönüp, geleneksel uçaklar gibi iniş pistlerine konabiliyorlar. Çin’in gizemli robotik aracı, 2020 yılından beri en az iki doğrulanmış görevi tamamladı. Bunlardan ikincisi Dünya üzerindeki yörüngede aralıksız 276 gün sürdü. Shenlong, bu yolculuk için uzmanların ya ufak bir uydu ya da uçağı takip etmek için tasarlanan harici bir araç olduğunu düşündüğü ve serbest şekilde uçan en az bir adet cisim konuşlandırdı. Aracın şimdiki görevi, Çin uzay ajansının Gobi Çölü’ndeki bir tesisinden 14 Aralık 2023 günü fırlatılmasıyla başladı. O zaman beri yörüngeye amacı bilinmeyen, en az yedi tane doğrulanmış cisim bıraktı. Yeni görüntüler sayesinde, güç kaynaklarından en az bir kısmını güneş panelleri yoluyla elde edebiliyor gibi görünüyor.
Yakaladığı görüntüleri ilk olarak 5 Ağustos’ta astrofotoğrafçıların internet sitesi Astrobin‘de yayımladıktan sonra Space.com‘a konuşan Schöfbänker, 14 inç’lik bir monitör ve bir teleskobun yanısıra uyduları otomatik şekilde görüntünün merkezinde tutup takip etmeyi sağlayan başka çeşitli araçlar da kullandığını açıklıyor. Sonrasında uzay aracı üstte uçarken video görüntüsü derleyip, bu süreçte aracın detaylarını daha iyi vurgulamak üzere en iyi karelerin ortalamasını alarak onları keskinleştirmiş. Fakat Schöfbänker güneş panellerinin internette daha önce bilinen hiçbir araç görüntüsünde görülmediği için bu yeni özelliklerin başka bir şey olabileceğini söyleyerek uyarıyor.
“Bunların güneş panelleri mi yoksa anten gibi veya o türden başka bir özellik mi olduğunu tam bilmiyorum” diyor.
Verilerden çıkarılan ilave bilgiler arasında, uzay aracının yakın zaman önce yörüngesini Dünya’dan yaklaşık 350 km uzaklığa kadar alçalttığının görünürde onaylanması ve daha önce tahmin edilen 9 metrelik uzunluk aralığında yer alması da bulunuyor. Parazitli görüntüde kanatları görünmese de Shenlong’un kanat açıklığının, onu yörüngeye ulaştırmak için kullanılan Çin’in Long March 2F roketinde ufak rötuşlar gerektirecek kadar geniş olduğuna inanılıyor.
Şu an Dünya üzerinde gizli görevler yürüten tek deneysel uzay uçağı Shenlong değil. ABD Uzay Kuvvetleri’nin Boeing tarafından üretilen ve Çin’in uçağından biraz daha ufak olan X-37B uçağı, 28 Aralık 2023’te SpaceX’e ait bir Falcon Heavy roketiyle fırlatıldığından beri faaliyet yürütüyor. İki tip Boeing X-37 olduğu düşünülüyor. Uçaklar şimdiye kadar altı görev tamamlarken, son görevde yörüngede tam 909 gün geçirilmiş.
Yazar: Andrew Paul/Popular Science. Çeviren: Ozan Zaloğlu.