CO2’yi Diğer Gazlardan Ayıran Zar

0
McNeil vd, Energy & Environmental Science, 2020

Bilim insanları, atmosfere yayılma fırsatı bulmadan karbondioksit (CO2) salımlarını yakalamakta kullanılabilecek ve kendi kendine birleşebilen yeni bir gümüş zar (membran) çeşidi geliştirmişler.

Daha önce denenmeyen bir yöntem kullanan araştırma takımı, gaz ayırma zarına sadece ufak bir miktar değerli metal katmanı ekleyip CO2 akışını artırarak, zar üzerinde ufak gümüş kristalleri veya dallantıları (dendrit) oluşturmuş.

Bu dallantılar daha sonra yapının verimi önemli ölçüde artırarak, büyük miktarlarda CO2 ve oksijenin, önceki yöntemlerde olduğu gibi fazla değerli metal kullanılmadan geçmesini sağlamış.

İngiltere’deki Newcastle Üniversitesi’nde çalışan karbon yakalama mühendisi Greg Mutch, “Membranın hepsini gümüşten imal etmedik” diyor.

“Bunun yerine, ufak bir miktar gümüş ekledik ve onu zar içerisinde çoğaltarak, istediğimiz işlevselliği ilave ettik.”

Bu işlem, karbon yakalama ve depolama (KYD, diğer adıyla karbon ayırma) adı verilen bir uygulamanın örneğini oluşturuyor. Bu uygulama, CO2 yayımlarının atmosfere gitmesini ve insan kaynaklı küresel ısınmaya katkı yapmasını önlemek amacıyla söz konusu gazın süzülmesini kapsayan geniş bir yaklaşım dizisinden meydana geliyor. Çalışma, Energy & Environmental Science bülteninde yayınlanmış.

Peter Dockrill/ScienceAlert. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz