Hayattaki diğer birçok iyi şey gibi, uykunun da en iyisi ölçülü olanı. Yaşlı yetişkinler üzerinde yürütülen birkaç yıllık bir çalışmada, hem kısa hem de uzun süre uyuyan kişilerin ölçülü miktarda uyuyan kişilere kıyasla (Alzheimer hastalığının erken belirtileri hesaba katıldığında bile) daha fazla bilişsel gerileme yaşadığı bulunmuş. Çalışma, St. Louis – Washington Üniversitesi Tıp Fakültesinde çalışan araştırmacıların öncülüğünde yürütülmüş.
Yetersiz uyku ve Alzheimer hastalığı, bilişsel gerilemeyle ilişkilendiriliyor. Ancak her iki unsurun da etkisini birbirinden ayırmak zor görünüyor. Yaşlı yetişkinlerden oluşan büyük bir grupta bilişsel fonksiyonu birkaç yıl boyunca takip eden ve bunları Alzheimer’la ilişkili protein seviyeleri ile uyku sırasındaki beyin faaliyetinin ölçütlerine göre analiz eden araştırmacılar; uyku, Alzheimer ve bilişsel fonksiyon arasındaki karmaşık ilişkinin çözülmesine yardımcı olabilecek önemli veriler toplamışlar. Altı gün önce Brain bülteninde yayımlanan bulgular, yaşlanan insanların zihinlerini korumaya dönük gayretlere yardımcı olabilir.
Araştırmacılar, uyku ve bilişsel gerileme arasında U şeklinde bir ilişki olduğunu keşfetmiş. Gece 4,5 saatten az veya 6,5 satten fazla uyuyan gruplarda genel olarak azalma gösteren (EEG ile ölçülen) bilişsel puanlar, bu aralığın ortasındaki kişilerde durağan kalmış. EEG’nin sunduğu tahminlerin genelde kişilerin aktardığı uyku süresinden yaklaşık bir saat kısa olduğunu söyleyen araştırmacılar, bulguların 5,5 ila 7,5 saatlik uykuya tekabül ettiğini söylüyor.
Yazar: Tamara Bhandari/St. Louis – Washington Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.