Pompeii’nin küllerinden çıkarılan 2.000 yıllık bir fast food tezgahı, araştırmacılara antik Romalıların atıştırma alışkanlıkları hakkında yeni ipuçları veriyor.
Çok renkli desenler ile süslenmiş ve volkanik kül sayesinde donmuş bu şatafatlı atıştırma barı tezgahı, geçen yıl kısmen ortaya çıkarılmış fakat arkeologlar bölgedeki çalışmayı genişleterek eserin bütün ihtişamını ortaya çıkarmışlar.
Pompeii, yakında bulunan Vesuvius Dağı’nın MS 79 yılında patlayıp 2.000 ila 15.000 insanın ölümüne sebep olmasının ardından kaynayan bir lav denizine gömülmüş.
Arkeologlar ise burada keşif yapmaya devam ediyor.
Gümüş Düğün Sokağı ile Balkonlar Yolu’nun kesiştiği işlek bir noktada duran (ve Yunanca sıcak anlamına gelen “termos” ile satış anlamına gelen “poleo” kelimelerinin birleşiminden meydana gelen) bu termopolyum, günümüzdeki bir fast food atıştırma tezgahının Roma dönemindeki karşılığıymış.
Araştırma takımı, toprak çanaklarda ördek kemiği parçalarının yanısıra domuz, keçi, balık ve salyangoz kalıntıları da bulmuş. Bu içeriklerden bazıları, Roma dönemindeki paella pilavına benzer şekilde beraber pişirilmiş.
Bir kabın dibinde, şarabın tadını değiştirmede kullanılan ezilmiş bakla da bulunmuş.
Pompeii Arkeoloji Parkı müdürü Massimo Osanna’ya göre tezgah, görünüşe göre aceleyle kapatılmış ve terk edilmiş; belki de patlamanın ilk gürültüleri hissedildiği zaman…
Gael Branchereau/Fransa Haber Ajansı. Ç: O.