Çöken Bir Uçurum, Büyük Kanyon’daki 313 Milyon Yıllık Ayak İzi Fosillerini Ortaya Çıkardı

0
Stephen Rowland

ABD’deki Büyük Kanyon Milli Parkı’nda yapılan bir gezinti sırasında tesadüfen meydana gelen bir keşif, o noktada çok ama çok uzun süre önce yürüyen bir canlının bıraktığı tuhaf ayak izlerinin ortaya çıkmasıyla sonuçlanmış.

Aslında o kadar uzun bir zaman ki; yeni bir çalışmaya göre yaklaşık 313 milyon yıl önce bırakılan bu antik izler, bu harika ortamda şimdiye kadar bulunan en eski ayak izlerini temsil ediyor.

Las Vegas’daki Nevada Üniversitesi’nde taşılbilimci olan Stephen Rowland, “Bunlar, Büyük Kanyon’daki açık ara en eski omurgalı canlı izleri. Büyük Kanyon, bol miktarda fosil izi barındırmasıyla biliniyor” diyor.

“Daha da önemlisi bunlar; sürüngenler gibi kabuklu yumurta yumurtlayan hayvanların Dünya üzerindeki en eski izleri arasında. Ayrıca, omurgalı hayvanların kum tepelerinde yürüdüğünü gösteren en eski kanıt.”

Sanatçının izlenimi. Emily Waldman
Yanal sıralı yürüyüş. Rowland vd., PLOS ONE, 2020

Bir yürüyüş yolunda tesadüf eseri yapılan keşif için fena bir bulgu değil. Fakat Işıltılı Melek Patikası adı verilen bir güzergâhta yapılmış bu keşfin ardındaki şartlar, göründüğünden çok daha tesadüfi.

Söz konusu ayak izi fosilleri, yakındaki bir uçurumdan düşen ve Manakaça Oluşumu’nun stratigrafik en kesitini açığa çıkaran bir kaya parçasının yan tarafında bulunmuş. Bu antik kaya tabakası, yaklaşık 315 milyon yıl önce oluşmaya başlamış.

Diğer bir ifadeyle, eğer bu uçurum hiç çökmeseydi; o güzergâhta yürüyüş yapanlar bu kaya parçasıyla hiç karşılaşmayacaktı ve bu antik izler, sonsuza kadar gözden kaçabilecekti.

Hayvanın hangi tür olduğunu belirlemek şu an için imkansız olsa da, izler Chelichnus isimli ayak izleriyle tesadüfi bir benzerlik taşıyor. İzleri bırakan hayvan belki de hiç tanımlanmamış olabilir.

Peter Dockrill/ScienceAlert. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz