San Diego – California Üniversitesi’nde (UC San Diego) hekimler ve halk sağlığı uzmanlarından oluşan disiplinler arası bir araştırma takımı, The New England Journal of Medicine bültenine gönderdikleri ve üç gün önce çevrim içi yayımlanan bir makalede San Diego – California Üniversitesi Sağlık Sistemi’nde çalışan sağlık çalışanlarında COVID-19 mRNA aşılarının etkilerini ölçtüklerini aktarıyor. Çalışmanın en dikkat çekici yanı da, yüksek bulaşıcılık sergileyen delta virüsü varyantının ortaya çıktığı sırada yürütülmesi ve eyaletteki maske zorunluluğunun kaldırılmasına denk gelmesi. Zorunluluğun kalkması, tam aşılanmış kişilerin çoğu yerde yüz maskesi takmaktan vazgeçmesine imkan sağlamış.
Çalışmanın yazarları, hem Pfizer hem de Moderna mRNA COVID-19 aşılarının etkisinin zamanla önemli ölçüde zayıfladığını aktarıyor. ABD Gıda ve İlaç Dairesi, Aralık 2020’de her iki aşıya da acil kullanım onayı vermiş. UC San Diego Sağlık’ta çalışan ve hastalar ile doğrudan temas eden iş gücünün aşılanmasına aynı ay başlanmış.
Araştırmacılar makalede, aşının belirti gösteren enfeksiyonlara yönelik etkisinin Mart-Haziran 2021 döneminde yüzde 90’ı aştığının tahmin edildiğini; ancak Temmuz ayında yüzde 65 civarına düştüğünü belirtiyor.
Küresel Halk Sağlığı ve Bulaşıcı Hastalıklar Bölümü’nde klinik tıp profesörü olan eş yazar Francesca Torriani, “Etkide meydana gelen azalma çok da şaşırtıcı değil” diyor.”
“Klinik veriler, etkinin tam aşılanmadan birkaç ay sonra azalacağını akla getiriyordu. Fakat bizim bulgularımız, aşının az belirti taşıyan hastalığa yönelik etkisinin delta varyantı sebebiyle önemli oranda düşük olduğunu ve aşılanmanın tamamlanmasından altı ila sekiz ay sonra azaldığını gösteriyor.”
Fakat aşıların, hastaneye yatış ve ölüm gibi şiddetli enfeksiyon sonuçlarına karşı halen önemli derecede koruma sağladığı görülmüş. Çalışmanın eş baş yazarı ve yardımcı tıp profesörü Lucy Horton, “Aşılanmamış kişilerin COVID-19’a yakalanma ihtimali, tam aşılanan kişilere göre yedi kat daha yüksek. Daha da önemlisi, çocuklarda pek sorun olmasa bile aşılanmamış yetişkinlerin hastaneye yatma ihtimali, tam aşılanmış kişilere göre 32 kat daha fazla.”
Aşının etkisi aradan geçen zamana bağlanmış. Çalışmanın eş yazarı ve epidemiyoloji profesörü Nancy Binkin, “Aşının etki seviyesinde Haziran ayından Temmuz ayına kadar görülen bu çarpıcı etki, muhtemelen bir dizi etmene bağlı” diyor. “Delta varyantının ortaya çıkışı, bağışıklığın zamanla azalması ve geniş çaplı maske zorunluluğunun eşlik etmesi sonucunda toplumda maruziyet tehlikesinin çoğalması buna örnek.”
Yazar: Scott LaFee/San Diego – California Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.