Penn Bağışıklık Bilim Enstitüsü’nde yapılan yeni bir araştırmaya göre, COVID-19’a yakalanıp iyileşen kişiler birinci doz mRNA aşısı olduktan sonra güçlü bir antikor yanıtı veriyor fakat aşının ikinci dozu, bağışıklık bakımından ufak bir fayda sağlıyor. Dün Science Immunology bülteninde yayımlanan bulgular, sadece tek aşıyla yeterli bir antikor yanıtı oluşturulabileceğini öne sürüyor. Araştırma takımı, COVID-19 geçirmeyen kişilerin ikinci doz aşıyı olana kadar tam bağışıklık yanıtı sergilemediğini bulmuş. Bu durum, güçlü bağışıklık seviyelerine ulaşmada önerilen iki dozu tamamlamanın önemini gösteriyor.
mRNA aşılarının altında yatan bağışıklık bilime yönelik daha fazla tespit sağlayan araştırma, gelecekte aşı stratejilerinin şekillendirilmesine yardımcı olabilir.
Pensilvanya Üniversitesi Perelman Tıp Fakültesi’nde Penn Bağışıklık Bilim Enstitüsü başkanı ve Sistem İlaçbilimi ile Dönüşümsel Tedavi Bilimi bölümü başkanı olan eş yazar Dr. E. John Wherry şöyle söylüyor: “Aşının hem kısa, hem de uzun dönemli etkileri bakımından umut veren bu sonuçlar, bellek B hücrelerinin analizi yoluyla mRNA aşısının sunduğu bağışıklık tepkisini daha iyi anlamamızı sağlıyor.”
İnsanların aşılara ve enfeksiyonlara verdiği bağışıklık yanıtları, iki şekilde sonuçlanıyor: Hızlı bağışıklık sağlayan antikorlar üretiliyor ve uzun vadeli bağışıklığa yardımcı olan bellek B hücreleri oluşturuluyor. Yeni çalışma, COVID-19 geçirmeyenlere kıyasla daha önce enfeksiyon geçiren kişilerde, bellek B hücrelerinin verdiği yanıtların aşılama sonrasında nasıl değiştiğini ortaya çıkaran ilk araştırmalardan biri.
Pensilvanya Üniversitesi Tıp Fakültesi. Ç: O.