Bugün Ay Tutulmasına Hazır Olun

0
Cuma günü kısmi Ay tutulması var.

Bugünkü (5 Haziran) dolunay, Doğu Yarıküre’nin büyük bölümünde yarı gölgeli bir tutulma sergileyecek. Peki, 5 Haziran ay tutulması saat kaçta gerçekleşecek? Ay tutulmasında neler oluyor? İşte detaylar:

AY DOLUNAY HALİNİ ALACAK

NASA’ya göre Ay, Türkiye saati ile tam olarak 22:12’de dolunay halini alacak. Türkiye, Afrika, Avustralya ve Orta ile Güney Asya dahil Güney Yarımküre’de olanlar, yarı gölgeli ay tutulmasını tam haliyle görebilecekler. Güney Amerika’nın doğu kıyısındakiler ise Ay doğarken yarı gölgeli tutulmanın sonunu görebilecek.

Sadece dolunay sırasında meydana gelebilen üç tip Ay tutulması bulunuyor. Tam Ay tutulmasında, Ay doğrudan Dünya’nın tam gölgesinden (umbra) geçiyor ve Dünya’daki gün doğumu ile gün batımının rengini alarak kızılımsı oluyor. Kısmi Ay tutulmasında ise tam gölge, dolunayın sadece bir kısmını gölgeliyor ve Ay’ın büyük bir kısmı, geri kalanına göre koyu görünüyor.

AY TUTULMASI SAAT KAÇTA?

Peki, 5 Haziran’daki Ay tutulması saat kaçta gerçekleşecek? Bu Cuma gerçekleşecek yarı gölgeli Ay tutulmasında ise, Ay %57 oranında Dünya’nın dış gölgesine (penumbra) giriyor. Bu Ay gösterisi, Türkiye saati ile 20:45’te başlayacak. Fakat en yüksek tutulmayı yakalamak için saat 22:24’ü beklemeniz gerekiyor. Yarı gölgeli tutulma, 3 saat 18 dakika sonra 00:04’te sona eriyor.

AY TUTULMASI NASIL GÖRÜLÜYOR?

Fakat bu yarı gölgeli kararmayı fark etmek için gözünüzün biraz keskin olması lazım. Çünkü kararma, tutulmanın ortasında ve Ay’ın yalnızca alt kenarında görülecek. Ayrıca tutulma, coğrafî açıdan sınırlı kalacak ve sadece Afrika’nın orta ile doğu bölgelerinden, Doğu Avrupa’dan, Asya’nın batı ile orta bölgelerinden ve Endonezya ile Avustralya’nın bazı bölgelerinden görülebilecek.

Gökyüzü gösterisi burada bitmiyor. Timeanddate.com sitesine göre, “Ay tutulmasından iki hafta önce veya sonra, her zaman bir Güneş tutulması gerçekleşiyor.” Bu durumda Güneş tutulması (Ay doğrudan Güneş ile Dünya arasına girince), 21 Haziran’da gerçekleşecek ve Türkiye’den görülebilecek. (Live Science)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz