Demans Belirtilerinin Görüleceği Zaman, Beyin Taramasıyla Tahmin Edilebilir

0
Bir beyin taraması. Fotoğraf: sudok1/iStock

St. Louis – Washington Üniversitesi Tıp Fakültesinde çalışan araştırmacılar, Alzheimer hastalığının gelişme ihtimali olan fakat bilişsel belirti göstermeyen bir insanın Alzheimer demansına ait işaretleri ne zaman göstermeye başlayacağını tahmin etmek üzere yeni bir yaklaşım geliştirmişler.

Nuerology bülteninde çevrim içi yayımlanan algoritmada, amiloid pozitron yayılım tomografisi (PET) adı verilen bir tür beyin taramasından elde edilen veriler kullanılarak, Alzheimer’ın kilit proteini amiloid betanın beyindeki seviyeleri ölçülüyor.

Sonunda Alzheimer demansı gelişen kişilerde amiloid, ilk kafa karışıklığı ve unutkanlık işaretleri ortaya çıkmadan 20 yıl öncesine kadar beyinde sessiz şekilde birikiyor. Amiloid PET taramaları, halihazırda Alzheimer araştırmalarında yaygın şekilde kullanılıyor ve söz konusu algoritma, belirtilerin ortaya çıkacağı zamanın tahmin edilmesinde bu gibi taramaların analiz edilmesi için yeni bir yol sunuyor. Bir kişinin yaşını ve tek bir amiloid PET taramasından elde edilen verilerini kullanan algoritma, kişinin demansa doğru ne kadar ilerlediğini ve bilişsel zayıflamanın başlamasına ne kadar süre kaldığını tahmin ediyor.

 

 

 

 

Yazar: Tamara Bhandari/Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz