Kısa cevap Hamilelikte anne tarafından tüketilen gıdaların yarattığı bozulma ve genetik faktörler.
Doğal gıdaların hepsinde daha küçük yapıtaşları olan; su, yağ, protein, karbonhidrat, vitamin ve mineraller var. İçerik bu kadar çeşitli olsa da alerjiye yol açan maddeler genellikle protein açısından yoğun gıdalar oluyor. Bunlar arasında da reaksiyona sebep olduğu en çok görülen besinler; yumurta, inek sütü, kabuklu kuruyemişler, balık ve kabuklu deniz ürünleri, kırmızı et, tahıllar, sebzeler, kurubaklagiller, bal, çikolata ve baharatlar.
Bazı insanlarda hiçbir besine karşı alerjik bir reaksiyon oluşmazken, bazılarında bu durum farklı besinlerle tetiklenir. Hatta sadece çocukluk döneminde alerjilere sahipken ileriki yaşlarda böyle bir sorun yaşamayanlar olduğu gibi, hayatları boyunca aynı besine tepki verenler de var. Alerjiye neden olduğu sıklıkla tespit edilmiş olan gıdaların başında da süt ürünleri ve yumurta geliyor. Ancak yer fıstığı veya çilek nedeniyle yaşanan alerjiler, diğerlerine oranla çok daha ciddi reaksiyonlar doğurabiliyor.
Vücudun bazı gıdalara karşı gösterdiği direnç, birçok hastalığın temelinde yatan en önemli sebeplerden biri. Çeşitli besinler, farklı nedenlerle alerjiye sebep oluyor. Örneğin inek sütü alerjisi, genellikle kalıtsal bir faktör olarak devralınıyor. Yapılan son araştırmalara göre, hamilelik esnasında anne tarafından tüketilen bazı gıdalar rahmi etkileyebiliyor. Bu nedenle çocuklarda farklı gıdalara karşı hassasiyet oluşuyor. Alerjiye sebep olan besinlerin bazıları, hamilelik döneminde en çok aşerilen yiyecekler. Bunlar, çoğunlukla aşırı tüketildiği için böyle bir direnç oluşturuyor.
Herhangi bir gıdaya karşı alerjisi olan bir insan, bu gıdayı tükettiğinde vücudunda bulunan antikorlar nedeniyle yüksek oranda kimyasal ve histamin salgılamaya başlıyor. Bunlar, vücudu, hasssas olduğu gıda maddesine karşı korumak amacıyla üretiliyor. Ancak sonuçta solunum yollarını, sindirim sistemini, cildi, kalp ve damarları etkileyebilecek alerjik reaksiyonlar ortaya çıkıyor.