Doğu Avusturalya Deniz Uçurumu’nda Çok Tuhaf Hayvanlar Bulundu

0
A tiny baby lizard fish. Who said baby animals have to be adorable? Asher Flatt

Epeyce var.

Ufacık bir bebek kertenkele balığı. Kim demiş bebek hayvanlar sevimli olur diye?
Asher Flatt

Uçurumda erkek cinsel organı şeklinde bir solucan türü bulundu. Tam da artık bu doğa daha acayip olamaz dediğimiz bir anda, Doğu Avusturalya uçurum bölgesinde bulunan çok acayip canlılara ait fotoğraflar:

Derin Avusturalya uçurumunda bulunan tuhaf canlılardan biri.

Erkek cinsel organı gibi görünüyor, ama aslında bir solucan. Bir fıstık solucanı.

Üstelik bu solucan, son bir kaç haftada, çalışma ile ortaya çıkartılanlardan en az ilginç olanı. Derinlikleri keşfedenler, Doğu Avusturalya Deniz Uçurumu araştırma gezisi. Yüksek basınç ve karanlığın hakim olduğu okyanus bölgesi için, dramatik olduğu kadar, bilimsel olarak ta çok uygun bir isim. Aşağıda yaşayan hayvanlar, hemen hemen tüm evren için acayipler çünkü çok acayip bir yaşam alanları var.
Örneğin şu kör kayış balığını ele alalım:
Göründüğü gibi bir şey değil. CSIRO ANFC

Bunun görüntüsü de erkek cinsel organına benziyor. Jelatinimsi ve saydam, çünkü denizin 2.000-6.000 metre derinliklerinde yaşıyor, orada deri rengine ya da pullara ihtiyaç duymuyor- zaten onu orada kimsenin gördüğü de yok. Zarif küçük ağzı tamamen açılmıyor, çenesi de tam gelişmemiş, isminden de anlaşılacağı üzere, gören gözleri yok. Neredeyse hayata gelmekte olan bir balık cenini.

Göz gibi ama değil. Asher Flatt

Şu Izgara Örümcek balıkları (Grideye Spiderfish) bile, kör kayış balığına göre daha normal deniz canlıları gibi görünüyorlar. Sanki kafalarının bir kısmını oyarak çıkartmışlar, aslında bunlar ışığa hassas tabakalar. Işık yayan avları tespit etmelerine yarıyor galiba. Bilim insanları uçurum hakkında o kadar az şey biliyorlar ki emin olamıyoruz.

Işık yaymak aşağısı için çok anormal bir durum değil, zira bir şey görmek istiyorsanız kendi ışığınızı kendiniz yaymanız lazım orada.  Şu sürüngenlere de bir bakın:

Jerome Mallefet
Jerome Mallefet

Deniz yıldızı daha tanıdık gelebilir, ama bu alışkın olduğumuz deniz yıldızlarından farklı bir tür. Yılan-yıldızları Brittle-stars), gel-git havuzlarında bulunan deniz yıldızları ile akrabadır ve 480 milyon yıldır göz ya da beyinleri olmaksızın varlıklarını sürdürmüşlerdir. Zaman zaman sadece deniz tabanından organik atık yerler. Zaman zaman sümüksü bir sıvı ile kaplı kollarını sallayarak ne yakalayabileceklerine bir bakarlar. Bazen de etli bir atıştırmalığın tadını, ufak bir karidesi aşağı sürükleyip, sonra da kılçıklı ağızlarına atarak çıkartırlar. Kendileri de yem olmamak için, yılan-yıldızları, bazen bacaklarından birini saplayarak feda edebilirler.

Spiraller onları sanki dolanma partisi veriyorlarmış gibi gösteriyor.
Asher Flatt
Taht Oyunları (Game of Thrones) yılan yıldızı. (O dizideki taçlara benzediği için.)
Caroline Harding
Yılan yıldızı olağanüstü görünüyor.
Robert Zugaro

Kalsiyum tabanlı bir kabuğun içindeki her şey sevimli değildir. Örneğin, kendine kayalarda kabuk yapmış olan bu ufak solucan:

Solucanlar her yerde.
Asher Flatt

Kendi ufak ve güzel kabuklarını yapan, tek hücreli organizmalardan bir grup. Onlara kısaca foram deniyor, asıl isimleri foraminiferidler kısaltılarak yapılmış, bilimsel ve hoş bir takma isim.

Sanki gerçek hayvanlar değil de minik modeller gibi duruyorlar, değil mi?
Annekatrine Enge
Spiral…
Annekatrine Enge
Sanki yumuşak yapışkan bir şeymiş gibi duruyor ama aslında çok kalın kalsiyum bir kabuk.
Annekatrine Enge
Moleküler bir diyagram gibi duruyorsa da, aslında beyni olmayan bir hayvan yaptı bunu. 
Annekatrine Enge

Uçurum alanında yaşayan hayvanlar, buradaki hayatın yoğun baskısı ile başa çıkmanın bir yolunu bulmak zorundalar-aynı zamanda suyun üzerinden gelen diğer baskılarla da. Kabuklar sık rastlanan bir çözüm, bu hayvanların vücutlarında yırtılma riski bulunan solungaçları da zaten bulunmuyor.Diğer hayvanların jelatinimsi çözümleri var. Örneğin şu acayip ve şirin deniz hıyarı.

Ufak mor insan yiyici deniz hıyarı. Patlıcan emojisine benziyor. 
Asher Flatt

Son olarak ta, her şeyi başlatan hayvan. Hayır şu yüzü olmayan balıktan bahsetmiyoruz. 1800’lerde, Charles Wyville Thomson adında bir doğa bilimci, derin deniz canlılarını keşfetmeye karar veriyor.Diğer doğa bilimciler ise, 550 metreden daha derinde yaşam olamayacağını düşünüyorlar, ama Thomson böyle düşünmüyor. Aşağıdan daha önce hiç görülmemiş canlılar çıkartmaya başlıyor. Bu keşif onu, okyanusun derinliklerini tarayacak olduğu, HMS Challenger keşif gezini yapmaya itiyor, modern günlerin keşif görevleri de bundan sonra planlanıyor. Aşağıdan çıkartılan hayvanlar arasında deniz yıldızlarının akrabası olan deniz laleleri de bulunuyor:

Denizden çıkan dekoratif püsküller. 
Asher Flatt

İlham verici, değil mi? Bilim güçlüklerle dolu, garip ve güzel. Eğer bir gün okyanusa bakacak olursanız, artık derinliklerinde saklanan harikaları hatırlayacaksınız- vıcık vıcık, yumuşak, korkutucu görünüşlü harikaları.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz