Vay be.
New York merkezli veri çözümleyicisi Max Galka’ya göre, şu an dünyada bulunan 7.3 milyar insanın yarısı, yukarıdaki haritaya serpilen sarı renkli bölgelerde yaşıyor. Geri kalan nüfus ise, devasa boyuttaki siyah alana dağılmış durumda.
NASA’nın yayınladığı ve Dünya’daki 14 km karelik her toprak parçasında bulunan küresel nüfusun kaydedildiği ızgaralı nüfus verisini kullanan Galka, insanların yarısının, dünyanın karasal alanının yüzde 1’ine (sarı) tıkıştığını ve diğer yarısının ise geriye kalan yüzde 99’da (siyah) yaşadığını gösteriyor.
Galka’nın Metrocosm sitesinde belirttiği üzere nüfus, genelde ülkeler, eyaletler ve şehirler gibi coğrafi bölgelerle bölünse de; ızgaralı nüfus verisi, küresel nüfusu küçük, eşit şekilde boyutlandırılmış dörtgenlerin oluşturduğu ve yönetimsel sınırların önemini yitirdiği bir ızgaraya bölüyor.
Yukarıdaki harita, her biri yaklaşık 4.8 km x 4.8 km (3 mil x 3 mil) ölçüsünde olan 28 milyon hücrelik bir nüfus ızgarasına dayanıyor. Galka şöyle açıklıyor:
- “Haritadaki sarı bölge, 8.000 veya daha fazla nüfusa sahip hücrelerin tümünü barındırıyor. Bunların her biri yaklaşık 14 km (9 mil) karelik bir alana sahip olduğundan, her sarı hücrenin nüfus yoğunluğu, 1.6 km (1 mil) başına en az 900 insandan oluşuyor.
- Bunun aksine, siyah bölge ise 8.000’den daha az insanın yer aldığı hücrelerden oluşuyor. Başka bir ifadeyle; siyah alandaki nüfus yoğunluğu, 1.6 km başına 900 insandan daha düşük.”
Daha iyi bir görüntü için, yüksek çözünürlüklü olanını buradan indirebilirsiniz.
Sarı alanın çoğunun, dünya nüfusunun yaklaşık yarısının (yüzde 46) bulunduğu Hindistan, Bengladeş ve Çin’de olduğunu görebiliyorsunuz. Buranın altında, Endonezya’da bulunan ve New York eyaletiyle hemen hemen aynı boyutta olan parlak sarı renkli Java adası bulunuyor fakat 140 milyon insandan oluşuyor. Bu durum, adayı dünyadaki en kalabalık ada haline getiriyor.
Onun yanında daha soluk renkli bir bölge şeklinde görülen Japonya, 37 milyon insanı Tokyo’ya sığdırarak, dünyadaki en kalabalık ikinci ada oluyor. Tokyo ise dünyanın en kalabalık şehri.
Fakat bu bölgelerin hiçbiri, haritanın tamamındaki en kalabalık hücreyi barındırmıyor. “Bütün dünyada en büyük nüfusa sahip olan hücre, Kahire’de bulunuyor” diyor Galka. “Sadece 14.4 km kare (9 mil) ölçüsünde olan alan, bir milyondan fazla insana ev sahipliği yapıyor.”
İlginç şekilde harita, nüfus verisini bu yönde görselleştirerek, ABD nüfusunun aslında küresel nüfusun bölünme şeklini yansıttığını gösteriyor. Galka, internet sitesinde şöyle söylüyor:
“Şans eseri, dünya nüfusunu eşit şekilde bölen sarı-siyah bölgelerin aynısı, ABD nüfusunu da eşit şekilde yarıya bölüyor. Dünya nüfusunda olduğu gibi, ABD nüfusunun kabaca yarısı sarı bölgede, yarısı da siyah bölgede yaşıyor.”
Peki bu çalışmanın verdiği mesaj ne? Eğer küresel nüfus, tahmin edildiği gibi 2100 yılında 11 milyara ulaşacaksa (ve en fazla artışın Afrika’da meydana gelmesi bekleniyor), herkes için yetecek yerimiz olduğunu söyleyemeyiz. Fakat en iyi ve en yaşanılır bölgelerin halihazırda tamamen kapılmış olması sebebiyle, yayılmak kolay bir şey olmayacak; hem de hiç. Belki de Mars bu yüzden vardır.
ScienceAlert
Beş para etmez bi çalışma. Türkiye yı sadece İstanbuldan ibaret sanıyorlar. Türkiyede 1 milyonun üzerinde neredeyse 20 şehir var hiçbirisi görünmüyor. Ama 500 bin nüfuslu Erivan parıldıyor.