Dünya, Sadece 23 Yılda 28 Trilyon Ton Buz Kaybetmiş

0
Fotoğraf: Ray Hems/iStock

Leeds, Edinburgh ve College London üniversitesinde çalışan bilim insanları; 1994 ile 2017 yılları arasında buzulların, dağların ve buz katmanlarının uydudan yapılan ölçümlerini analiz ederek, küresel ısınmanın etkisini belirlemişler. Araştırmacıların yazdığı inceleme makalesi, Cryosphere Discussions bülteninde yayımlandı.

Buz kaybını “sarsıcı” şeklinde tanımlayan grup; eriyen buzulların ve buz katmanlarının, deniz seviyelerinin çarpıcı biçimde yükselmesine sebep olacağını ve yükselen deniz seviyesinin yüzyılın sonunda bir metreye ulaşabileceğini bulmuş.

Leeds Üniversitesi’nde Kutup Gözlem ve Modelleme Merkezi müdürü olan Profesör Andy Shepherd, The Guardian gazetesine şöyle söylüyor: “Bunu bağlama yerleştirmek için şöyle düşünebiliriz; deniz seviyesinin her bir santimetrelik yükselişinde, yaklaşık bir milyon insan yaşadıkları yerden başka yerlere göç etmek zorunda kalacak.”

Bu şok edici buz kaybının, başka şiddetli sonuçları da olabilir. Bu sonuçlar arasında, Kuzey ve Güney Kutbu’ndaki suların biyolojik sağlığının önemli oranda bozulması ve gezegenin, güneş ışınımını yeniden uzaya yansıtma kabiliyetinin azalması da bulunuyor.

Bilim insanlarının doğruladığı üzere bulgular, Birleşmiş Milletler’in Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nde (IPCC) altı çizilen en kötü durum senaryolarıyla örtüşüyor.

“Geçmişte araştırmacılar, Güney Kutbu veya Grönland gibi; buzların eridiği tekil bölgeler üzerinde çalışmışlardı. Fakat ilk defa, gezegenin tamamında kaybolan buzların hepsine bakıldı” diyor Shepherd. “Bulduklarımız bizi afallattı.”

NASA’nın yaptığı bir çalışmaya göre ise 2010-2019 arası, en sıcak on yıl olmuştu.

Sophia Ankel/Business Insider. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz