Uzmanların bugün aktardığına göre küresel hayvan, kuş ve balık popülasyonları, aşırı tüketim yüzünden 50 yıldan kısa bir süre içerisinde üçte ikiden fazla azalmış.
İnsan faaliyetleri, tüm karaların dörtte üçünü ve Dünya okyanuslarının yüzde 40’ını ciddi şekilde geriletmiş. Hız verdiğimiz tabiat yıkımı, muhtemelen sağlığımız ve geçim kaynaklarımız üzerinde de sayısız sonuçlar barındırıyor.
4.000’den fazla omurgalı türünü takip eden ve bugün Nature bülteninde yayımlanan Yaşayan Gezegen Endeksi’ne göre 1970 ve 2016 yılları arasında görülen yüzde 68’lik ortalama bir popülasyon azalışının arkasındaki en önemli sebepler, ormanların giderek daha fazla tahrip edilmesi ve tarımsal genişlemenin artması.
Kuruluşun aktardığına göre doğal yaşam alanları kaybedilmeye devam ederse, insanlar varlık alanlarını genişletip vahşi hayvanlarla daha fazla temas edecek ve bu durum, gelecekteki salgın tehlikelerini artıracak.
Doğal Yaşamın İstismar Edilmesi, İnsanlara Daha Fazla Virüs Yayılmasına Sebep Oluyor
Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) ile Londra Hayvanbilim Derneği’nin ortak girişimi olan 2020 Yaşayan Gezegen Raporu, dünya çapındaki yaban hayatı popülasyonlarının takip edildiği iki yıllık yayının 13’ncü baskısı.
WWF Uluslararası genel direktörü Marco Lambertini, Dünya’daki biyolojik çeşitliliğin 1970’lerden beri şaşırtıcı ölçüde kaybolduğunu söylüyor.
Memelilerin Yok Oluşu, Eşi Görülmemiş Bir ‘İkinci Dalga’ya Doğru Hız Kazanıyor
İnsanlar 50 Milyar Yıllık Evrimsel Tarihi Yok Etme Yolunda İlerliyor
“Bu hızlanan azalışı 30 yıldır takip ediyoruz ve yanlış yönde gitmeye devam ediyor” diyor.
“2016’da yüzde 60’lık bir azalma belgelemiştik. Şimdiyse yüzde 70 oldu”
Dünya’nın Altıncı Kitlesel Yok Oluşu Gerçekleşmekle Kalmıyor; Hızlanıyor da
“Tüm bunlar, gezegendeki pek çok türün milyonlarca yıldır yaşadığı düşünülünce göz açıp kapayıncaya kadar gerçekleşti” diyor Lambertini.
Patrick Galey/Fransa Haber Ajansı. Ç: O.