Dünya’nın Önde Gelen COVID-19 Aşısı, Güvenlik Endişeleri Nedeniyle Beklemeye Alındı

0
Motortion/iStock

Dünya’nın önde gelen COVID-19 aşı adaylarından birinin deneyleri, son klinik deneme aşamasının güvenlik endişeleri sebebiyle yarıda kesilmesinin ardından beklemeye alındı.

İlaç şirketi AstraZeneca ile Oxford Üniversitesi’nde çalışan bilim insanlarının ortaklaşa geliştirdiği deneme aşısı, küresel çapta SARS-CoV-2 enfeksiyonuna karşı koruma sağlayan güvenli ve etkili aşı bulma yarışında lider olarak görülüyordu.

Fakat haberi günün ilk saatlerinde duyuran sağlık haberleri sitesi STAT‘a göre aşının 3. Faz deneyleri, İngiltere’deki bir katılımcıda ilacın “ciddi bir yan etki” meydana getirdiğinden şüphe duyulmasının ardından beklemeye alındı.

Söz konusu deneğin iyileşmesi bekleniyor fakat bu olayın, Oxford aşısının gelecekteki gelişimini nasıl etkileyeceği henüz bilinmiyor. AstraZeneca hisseleri, aksaklık haberi yayılınca ani bir düşüş gösterdi. Fakat dalgalanma etkisi çok daha ileri gidebilir.

STAT’ın haberine göre, deneye ara verilmesi sadece AstraZeneca’nın aşı deneylerini etkilemekle kalmayabilir; aynı zamanda diğer aşı üreticilerinin yürüttüğü klinik deneyleri de etkileyebilir.

Aşının geliştiricileri, bu muhtemel yan etkinin detaylarını açıklamasa da; şirket korkuların yersiz olduğunu belirterek, deneye ara verilmesinin standart bir süreç olduğunu; sadece bir tıbbi olay ile gerçekleşebileceğini belirtiyor.

AstraZeneca, basına yaptığı açıklamada “Deneylerin birinde muhtemel olarak açıklanamayan bir rahatsızlık görüldüğünde, bu rutin faaliyetin gerçekleşmesi gerekiyor. Bu sayede olay araştırılırken, deneylerin bütünlüğünü korumamıza sağlıyor” diyor.

“Büyük deneylerde tesadüf eseri rahatsızlıklar meydana gelir fakat bunların dikkatli şekilde kontrol edilmesi için bağımsız biçimde incelenmeleri gerekir.”

Söylenenen göre bu aşı adayının deneylerine 50.000 kadar fazla kişi katılıyor. Aşı, koronavirüs enfeksiyonunu önlemek amacıyla şu an test edilen buna benzer 160 deneysel ilaçtan sadece biri.

Peter Dockrill/ScienceAlert. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz