Albert Einstein’ın, okurken beyninizi kara deliğe çevirmeyecek bir eseri var. Bu eser, Einstein’ın görecelik kuramı değil; mutluluk kuramı. Aslında anlaması kolay olan bu tavsiyeyi, kendi yaşamınıza da uygulayabilirsiniz. Einstein, bizlere hâlâ bir şeyler vermeye devam eden bir hediye gibi, değil mi?
Albert Einstein 2017 yılında haberlere çıkmıştı, fakat bunun sebebi kütleçekim dalgaları ya da zamanın genişlemesi değil; mutlu olmak için verdiği tavsiyelerdi. Alber Einstein’ın el yazısıyla kaleme aldığı basit bir not, 24 Ekim 2017‘de Kudüs’te yapılan bir açık artırmayla 1.56 milyon dolara satıldı. Bir otelin not defterinde yer alan bu not, bilimsel bir makaleden ziyade ilham verici bir söz olan Einstein’ın mutluluk kuramıydı.
Notta şöyle yazıyor: “Dingin ve mütevazı bir hayat, sürekli huzursuzluğun eşlik ettiği ve başarı peşinde koşulan bir hayata göre daha fazla mutluluk getirir.” El yazısı, aslında 5.000 ila 8.000 dolara satılacakmış fakat verilen teklifler, hızlı bir şekilde altı haneli sayılara ulaşmış. “İstek varsa, bir yolu vardır” yazan ve başlangıçta en fazla 6.000 doların beklendiği başka bir not ise 240.000 dolara alıcı bulmuş.
Satın alınan notlar, Tokyo’da bulunan bir otelin not defterine el yazısıyla yazılmış (alıcı ve satıcıların isimleri bilinmiyor). Bu kısa ve öz yazıların ardında ise bir hikaye var. Einstein, 1922 yılındaki bir konferans turu sırasında Tokyo’daki İmparatorluk Oteli’ne gitmiş. O sıralar, Nobel Ödülü kazandığını yeni öğrenmiş. Otel komisi, fizikçiye bir mesaj iletmeye gelmiş fakat Einstein’in üzerinde ya bahşiş verecek bozukluk yokmuş; ya da komi, adet olduğu üzere bahşiş almayı reddetmiş.
Einstein ise, sebebi ne olursa olsun çocuğu eli boş göndermektense; imparatorluğun antetli kağıdına iki mesaj karalamış ve çocuğa vermiş. Belgeleri satan kişiye göre Einstein, “Eğer şanslıysan, bu notlar ileride birkaç bozuk paradan daha değerli olacak” demiş. Satıcı, Almanya’nın Hamburg şehrinde yaşıyor ve kendisinin, oteldeki gizemli kuryenin kardeşinin torunu olduğu söyleniyor. Einstein’ın tahmini yine doğru çıkmış.
Yazar: Joanie Faletto/Curiosity. Çeviri: O. Zaloğlu.