YouTube’cu Mark Rober, Model Y’nin Lidar algılayıcıları olsaydı ‘Looney Toons’ duvarından kaçınabileceğini iddia ediyor.
Görünüşe göre Tesla’nın otomatik sürüş modunda sadece kamerayla görme yaklaşımı, Wile E. Coyote tarzı sahte bir duvarın üstesinden gelemiyor. Eski bir NASA mühendisi ve YouTube’cu Mark Rober bu haftanın başlarında yayınladığı bir videoda, Otopilot sürücü yardımcısı fonksiyonunu kullanarak Tesla Model Y’yi gerçek yol gibi görünen sahte bir köpük duvardan geçmesi için kandırıp kandıramayacağını görmek istemiş. Tesla durmak yerine 65 km/s hızla köpüğe dalarak sahte duvarda büyük bir delik açıyor.
Rober ön kaportadaki hasarı incelerken, “Görünüşe göre Tesla’m Road Runner’dan ziyade Wile E. Coyote’ye benziyor” diyor. Sadece birkaç gün önce yayınlanan video, Çarşamba sabahı itibarıyla 20 milyondan fazla kez izlendi.
Lidar ‘duvarı’ tespit edebilir miydi?
Bu sahne için Road Runner Şov‘daki ikonik bir Looney Tunes skecinden ilham alınmış. Çizgi filmde Wile E. Coyote, iri bir kaya parçasının yan tarafına bir tünel girişi çizerek onu aniden durdurmasını umduğu bir tuzak hazırlamayı deniyor. Kenardan hızla çıkan Road Runner bu sahte tünelden geçip gidiyor. Çakal Wile bu sıcak kovalamacada kuşu öfkeyle takip ederken, sahte tünelin giriş kısmına çarpıyor. Heyhat, “Bip Bip” için bir başka zafer.
Rober ise kendi durumunda çarpışmanın sebebinin Otopilot’ta Lidar sensörlerinin olmamasından kaynaklandığına ikna olmuş. Işıkla Tespit ve Mesafe Ölçümü’nün kısaltması olan Lidar, bir taşıtın etrafındaki tüm yönlere milyonlarca lazer darbesi gönderip bunların ne kadar hızlı geri sektiğini ölçerek çalışıyor. Yani radarın ses yerine ışık ile çalışan hali gibi. Bu bilgi, hızlı bir şekilde taşıtın etrafındakilerin 3 boyutlu bir haritasını çıkarmada kullanılıyor ve taşıtın yayalar, hayvanlar ya da (bu vakada) kamufle edilmiş bir duvar gibi engellerden kaçınmasına yardımcı oluyor. Çoğu kişi Lidar’ı sürücüsüz taşıtların tavanına sabitlenmiş dönen tepeler şeklinde tanır.
Günümüzde Waymo gibi yollarda gezen en yüksek seviye otonom taşıt sistemleri belirgin bir şekilde Lidar kullansa da; Tesla günün birinde sadece kamera görüşünü kullanarak “tam otonomi” oluşturma amacıyla bu trende uzun bir süredir ayak diriyor. Şirketin CEO’su Elon Musk, Lidar’ı tekrarlı bir şekilde “koltuk değneği” ve “gereksiz bir iş” biçiminde eleştirerek bu yaklaşımdaki fikrini belirtmişti. Videoda Rober, bu sözde “koltuk değneğinin” Tesla’sını duvara çarpmaktan alıkoyacağına nasıl inandığını açıklıyor.
[İlgili: ‘Sürücüsüz’ Arabalar Neden Hâlâ Bir Şeylere Çarpıyor?]
“Sahte duvar bir bakıma ikna edici görünse de beyinlerimizdeki görüntü işleme, ufak görsel tutarsızlıkları seçip bizi duvara çarptırmayacak kadar gelişmiş” diyor Rober. “Lidar’lı bir araba ise dururdu çünkü hiç görüntü görmeden bir duvarı tespit eden bir nokta bulutu kullanıyor.”
Rober, bu noktayı desteklemek için aynı testi Lidar donanımlı Lexus RX tabanlı bir prototip kullanarak tekrarlıyor. Bu durumda Lexus duvarı tespit ediyor ve temas etmeden önce yavaşlayarak duruyor. Rober, taşıtın hem açık koşullar hem de yağmur ve sis altında yolda duran bir mankeni algılayarak durup durmayacağını görmek üzere birkaç test daha yürütüyor. Lexus bütün senaryolarda dururken, Otopilot’taki Tesla olumsuz hava koşullarında mankeni tespit edemiyor.
Tesla’nın Lidar eksikliğine yasal inceleme
Rober’in sonuçları gayet eğlenceli olsa da otonom taşıt geliştiricileri arasında yaşanan gerçek bir tartışmaya işaret ediyor; sıklıkla da ciddi sonuçlarla. Geçtiğimiz yıl ABD Ulusal Otoyol Trafik Güvenliği Dairesi, görüşün zayıf olduğu ortamlarda çok sayıda kaza rapor edilmesinin ardından Tesla’nın sözde Otopilot’un daha gelişmiş hali olan Tam Kendi Kendine Sürüş (FSD) özelliğine yönelik yeni bir federal soruşturma başlattı. Rapor edilen bu kazalardan biri de bir yayanın ölümüyle sonuçlanmış. Tesla yorum talebimize yanıt vermedi.
Daha önce Popular Science‘a konuşan birden fazla otonom sürüş uzmanı, çoğunlukla kamera görüşüyle güdümlü otonom sistemlerin ihtimalini tümden elemiyor. Bununla beraber, Lidar eksikliğine bağlı olabilecek birkaç fiili örneğe işaret ediyorlar (aralarında Otopilot’taki bir Tesla’nın geyiğe çarptığı bir örnek de var).
San Francisco Üniversitesinde çalışan otonom taşıt uzmanı Profesör William Riggs, daha önce Popular Science‘a şöyle konuşmuştu: “LiDAR size o cismin alandan ne kadar hızlı geçtiğini söyleyecektir. Ayrıca bunu bir kameranın yapacağı şekilde tahmin etmeyecektir; FSD kullanan bir Tesla’nın yaptığı gibi.”
Yazar: Mack Degeurin/Popular Science. Çeviren: Ozan Zaloğlu.