COVID-19’un yayılışını ilaç dışı müdahalelerle (İDM) azaltmak için uygulanan tedbirler (maske takmak ve sosyal mesafe gibi), devam eden koronavirüs salgınının etkisiyle mücadelede anahtar bir araç niteliği taşıyor. Bu eylemler, grip ve solunum sinsityal virüsü (SSV) gibi pek çok diğer hastalığın etki alanını da önemli ölçüde azaltmış durumda.
Fakat bu yaygın solunum enfeksiyonlarındaki mevcut düşüşler, dün yayımlanan bir araştırmaya göre gelecekteki salgınları sadece erteliyor olabilir.
Çalışmanın baş yazarı ve Princeton Üniversitesi High Meadows Çevre Enstitüsü’nde araştırma görevlisi olan Rachel Baker, “Geçtiğimiz zamanlarda, dünya çapındaki pek çok yerde çeşitli solunum patojenlerinin vaka sayılarında azalmalar gözlendi” diyor.
“Vakalardaki bu azalma, COVID-19’u önlemenin olumlu bir yan etkisi şeklinde yorumlanabilse de; gerçek aslında çok daha karmaşık” diyor Baker. “Bizim sonuçlarımız, İDM’ler geçerliyken SSV ve grip gibi diğer hastalıklara yönelik hassasiyetin artabileceğini ve bunlar yeniden dolaşıma girdiklerinde, büyük salgınlarla sonuçlanabileceğini öne sürüyor.
Baker ve eş yazarlar, İDM’lerin gelecekte SSV’de görülen bir artışa yol açabileceğini; fakat aynı etkinin gripte bu kadar belirgin olmadığını bulmuşlar. (SSV bazı ülkelerde sık görülen ve küçük bebeklerde alt solunum yolu enfeksiyonlarının önde gelen sebeplerinden olan virüs bir enfeksiyonu.)
Çalışmanın eş yazarı, Princeton Üniversitesi High Meadows Çevre Enstitüsü’nde yerbilim profesörü olan Gabriel Vecchi şöyle söylüyor: “Hem SSV’nin, hem de gribin gelecek yıllardaki detaylı yörüngesi karmaşık olacaksa da; İDM’lerin bazı köklü etkilerine ve hastalık dinamiklerinin mevsimselliğine odaklandığınız zaman, belirgin ve kapsayıcı gidişatlar olduğu görülüyor.”
Salgınla ilgili benzer etkiler, 1918 gribinin sonrasında da görülmüş.
Princeton Üniversitesi. Ç: O.