Sultan Eylem Atabay
Dünya’nın doğal enerji kaynaklarını evlerimiz, ekonomimiz ve ulaşımımız için gerekli enerjiye dönüştürme serüvenimiz, tabiatta kalıcı izler bırakıyor. Bu izlerden bazıları öylesine güzelken bazılarıysa oldukça iç karartıcı – yine de, neredeyse tamamı çok etkileyici…
Fotoğrafçı Spencer Lowell, çöllerdeki devasa güneş panellerinden, hidroelektrik santrallerinin içyapısına, enerji tesislerinin çevresindeki kömür külleri üzerinde lastik izleriyle oluşan arabesk desenlere kadar, endüstriyel mücadelemizin tabiatla iç içe manzaralarını bizlere yepyeni bir bakış açısıyla sunuyor.
Norris Barajı
Tennessee’nin kuzeydoğusunda yer alan 80 yıllık bu hidroelektrik santrali içerisine akan suyu savak kapağı ile kontrol ediyor. 26 kat yüksekliğindeki baraj, Clinch Nehri’nin 567 metre uzunluğunu kapsıyor ve 13,694 metre kare suyu tutuyor.
Whiting Petrol Tesisi
Yeraltından ham petrol çıkartmak pek de kolay bir iş değil. Teksas’ın batısındaki bu tesis geliştirilmiş petrol üretimi teknolojisi kullanıyor. Yağ akışkanlığını artırarak üretim kuyularına aktarılmasına yardımcı olması için, yüksek basınçlı karbondioksiti (CO2) yeraltı suyuna enjekte ediliyor.
Kingston Fosil Tesisi
Kamyonlar, lavvar atığını Harriman, Tennessee’de bulunan bu kömür santralinin hemen çevresindeki yığınlara taşıyor. Bir zamanlar dünyadaki benzerleri arasında en büyüğü olan bu fabrika, hala kesintisiz bir şekilde 5 milyon ton kömür yakıyor ve 700,000 evin ihtiyacına denk 10 milyar kilowatt enerji üretiyor.
Dewa Jebel Ali Enerji Santrali
Dubai’deki bu enerji santralinde yer alan borular günde 4 milyon litreye yakın deniz suyunu çekerek 2,060 megawatt elektrik üretiyor. Türbinlerden sağlanan buhar ise 530 milyon litre içilebilir su meydana getiriyor.
Sunlight Çölü Güneş Enerji Tarlası
California’nın Mojave Çölü’nde konumlanan bu güneş enerji tarlası, 8.8 milyon fotovoltaik modül ile her yıl 300,000 tona yakın karbondioksit (CO2) salınımına sebep olan yanan kömürün enerjisine denk temiz enerji üreten Dünya’nın en büyük güneş enerji tarlası.