Erkek Ol: Bazı Erkekler, Erkekliğe Yönelik Tehditlere Karşı Neden Saldırgan Tepkiler Veriyor?

0
peterziegler/Pixabay

Erkeklikleri tehdit altına girdiğinde, her erkek değil ama bazı erkekler saldırgan şekilde tepki veriyor. Duke Üniversitesi’nde yapılan yeni araştırma, bu gibi tehditlerin en çok kimi tetikleyebileceğini öne sürüyor: Erkeklik algıları, çoğunlukla diğer kişilerin görüşlerine dayanan genç erkeklerin…

Çalışmanın baş yazarı ve Duke Üniversitesi’nde psikoloji ile kamu politikası alanında doktora adayı olan Adam Stanaland, “Sonuçlarımız, bir erkeğin erkek gibi olmaya yönelik ne kadar fazla sosyal baskı hissederse, o kadar saldırgan olabileceğini öne sürüyor” diyor.

“Bu erkekler katı cinsiyet ölçütlerine göre yaşamadıklarını hissettiklerinde, erkekliklerini; yani ‘bir erkek olduklarını’ kanıtlamak için saldırgan şekilde davranma ihtiyacı hissediyor olabilirler.”

Araştırmacılar iki çalışma yürütmüş ve yaşları 18 ila 56 arasında değişen 195 üniversite öğrencisi ile 391 adamdan oluşan rastgele bir havuz kullanmışlar.

Çalışmanın katılımcılarına, “cinsiyet bilgisi” hakkında bir dizi soru yöneltilmiş. Erkeklere yönelik bu sorular spor, oto tamirciliği ve ev tadilatı gibi basmakalıp konulara yönelik sorular içeriyormuş. Soruları cevaplayan katılımcılara, daha sonra rastgele şekilde kendi cinsiyetlerindeki ortalama bir insandan daha yüksek veya daha düşük bir puan aldıkları söylenmiş.

Erkekliğe yönelik gerçek dünyadaki tehditleri canlandırmak amacıyla, düşük puan alan erkeklere ayrıca “ortalama erkek kadar erkek olmadıkları” da söylenmiş.

Sınav sonuçlarını alan katılımcılardan, daha sonra ruh hallerini ortaya çıkarmak amacıyla kayıp harfleri ilave ederek bir dizi kelime parçasını tamamlamaları istenmiş. Sonuçlar çarpıcıymış ve diğerlerinde değil fakat belli erkeklerde saldırgan düşünceleri ortaya çıkarmış.

Düşük puan almanın, erkeklik algısı içten gelen erkekleri telaşlandırmadığı görülmüş. Fakat erkeklik düşünceleri diğer kişilere dayanan ve daha kırılgan bir erkeklik algısına sahip olan erkeklerde durum daha farklı olmuş. Bu grubun içerisinde uyum sağlamak, beğenilmek veya karşı cinsle buluşmak gibi sosyal baskılar sebebiyle “erkek gibi” davrandıklarını söyleyen erkekler yer alıyormuş.

Erkeklik algıları daha kırılgan olan erkekler, kelime parçalarına nötr anlamlardan ziyade şiddet çağrışımları barındıran kelimeler oluşturarak cevap vermişler. Örneğin “öl” harfleri verildiğinde ve kelimeyi tamamlamaları istendiğinde, “ölçü” yerine “ölüm” yazmışlar. “Ka” harfleri verildiğinde, “kap” veya “kaç” gibi bir kelime yerine “kan” yazmışlar.

Bu saldırgan tepkilerin, 18 ile 29 yaş arasındaki en genç katılımcılarda en güçlü olduğu ve yaş ile birlikte azaldığı görülmüş.

Alison Jones/Duke Üniversitesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz