Kısa cevap: Biraz evet, biraz hayır.
Testosteron seviyeleri sabahları zirve yapar, bazılarında ise kalp ritmi de testosterona uyum sağlar ve ikili günün geri kalanında normale döner. Spor yapmak ise bu dengeyi biraz olsun bozabilir. Ancak sakın bunu kötü anlamda algılamayın, spor gerekli! Fakat bilim insanları henüz erkeklerde, kadınların sahip olduğu gibi aylık ya da haftalık bir döngü olup olmadığını bulabilmiş değil.
Bazı araştırmacılar erkeklerin hormonlarının mevsimlere göre değişim gösterdiğini düşünüyor. 2003 yılındaki bir araştırmada Norveçli erkeklerin testosteron seviyelerinin yazın düştüğünü, sonbaharın sonlarına doğru ise arttığını gösterilmişti. Danimarkalı erkekler üzerinde yapılan çalışma da yine benzer mevsimsel değişikliklerin olduğunu söylemişti, takvim biraz daha farklıydı elbette ki. Eğer bu veriler gerçekse, yazın tembellik, kışın kilo alma sorunları görülmeliydi. Ancak güneşli San Diego ve karlı Boston’da yapılan deneyler İskandinavya’daki bulgularla ters düşmüştü. Baylor Tıp Okulu’ndan bir grup ürolog ise 2012 yılında yaptıkları açıklamada bazı bulguların döngüye eğilim olduğunu gösterdiğini söyledi. Ancak henüz önlerinde yapmaları gereken çok araştırma var.
Slovakya Comenius Üniversitesi’nden endokrinolog Peter Celec erkeklerin de aylık döngüleri olduğunu düşünenlerden. 2002 yılında kendi araştırması, erkeklerin de kadınların da testosteron seviyelerine bağlı aylık döngüleri olduğunu gösterdi; erkeklerin tükrük seviyeleri 30 günlük döngünün 18. gününde artış gösteriyordu. Celec’in bulguları henüz kabul edilmedi ancak kendisi şunları söylüyor, “bulgularıma ters düşecek literatür taramaları yaptım, ancak henüz bulamadım.”
Ayrıca Celec, kadınların kanaması olmasaydı onların da döngülerinin varlığına şüpheci yaklaşılacağını ekliyor.