Televizyon, başbelası gizli ajanlar ile dolu. Fakat onlardan yalnızca biri Oxford İngilizce Sözlüğü’nde kendine yer bulabildi. Kahramanımıza adını veren MacGyver, sadece elinde bulunan malzemeler ile doğaçlama çözümler üretme tutkusu sayesinde bir fiil olmuştur. Kahramanımız o zamandan beri icat tutkunlarına ve Kendin Yap’çılara (İngilizce Do It Yourself–DIY şeklinde kısaltması mevcuttur) ilham veriyor – ve dizi tekrar yayınlanmaya başladığından beri artık onlar da MacGyver’a ilham veriyor.
“Karakter, alışılmışın aksine son derece özgündü çünkü o bir silaha veya geleneksel araçlara ihtiyaç duymuyordu. Hikâyenin ilerleyişine göre elinde ne varsa onlarla bir şeyler uyduran ve beyne hitap eden bir kahramandı.” diyor yeniden tasarlanan MacGyver’in yaratıcısı ve baş yapımcısı Peter Lenkov. “Orijinal diziye eğlence katan buydu, MacGyver’in bir şeyler uydurmasını izlemek.”
Serinin 1985 ile 1992 arasında yayınlanan ilk versiyonu ile yeni versiyonu birbirinden farklı. Lenkov bu farklılığı, tek başına uçmaktansa eski kahraman Richard Dean Anderson ile yeni kahraman Lucas Till’in bir takımın parçası olarak hareket etmesi şeklinde açıklıyor. “Daha çok bir aile ortamı var” diyor Lenkov, “daha çok insanla etkileşime giriliyor.” Fakat MacGyver hala zeki ve hala doğaçlama olarak durumu kurtaran icatlar yapan biri ve takım, MacGyver’in öteberiyi kullanarak ortaya çıkardıklarını mümkün mertebe akla yatkın hale getirmeyi amaçlıyor. Bu amaçla Lenkov ve dizinin yazarları, teknik danışman olan Rhett Allain ile çalışıyor. Kendisi aynı zamanda bir fizik profesörü, blogger ve yazar. Allain bu durumu “Yazarların getirdiği fikirleri alıyor ve onların akla yatkınlığını kontrol ediyorum.” şeklinde açıklıyor. “Fikirler %100 doğru olmak zorunda değil; onların arkasındaki bilime bakıyor ve bunlar gerçekten olabilir mi diye düşünüyorum. Sonra fikre teknik açıdan yaklaşıyor ve bunların gerçekten nasıl yapılması gerektiğini inceliyorum.”
Örneğin; Allain, içi yangın söndürücü köpükle doldurulmuş bir ceset torbasının, teknik olarak, dört katlı bir binadan düşerken MacGyver’ı nasıl hafifletebileceğini detaylı bir şekilde yazdı. Aynı zamanda bunu başarmasının, kesin bir zamanlamaya ve şansının da yaver gitmiş olabileceğine bağladı. Siz bunu asla ve asla ve kesinlikle kendi başınıza denememelisiniz.
Yazarlar, pratiğe aktarmak konusunda sıkıntı çektikleri yeni bir numarayla geldiğinde Allain onlara alternatifler de sunuyor. Mesela ekibin bölüm 3’te MacGyver’ın yapmasını istedikleri gece görüş gözlüğünü ele alalım. “Ekip, gözlüklerin camlarını kırmızı ve maviye boyayacak böylece kahramanımızın kızılötesi ışıkları görmesini sağlayacaklardı” diyor Allain. “Ama kızılötesi görüş sağlayan üç boyutlu gözlük fikri akıllarını karıştırmıştı.” Bunun yerine Allain, kızılötesi yayın kanalıyla iletişim kuran yani kızılötesi ışığı yakalayabilen kameralardan yararlanmayı önerdi. MacGyver, bir kameranın kızılötesi filtresini, bir mikroskop ekranını ve bir LED ışık dizisini kullanarak kendisine kızılötesi bir gözlük tasarlayacaktı. “Elbette her şeyi kısa bir sürede toparlamak zor oluyor” diye itiraf ediyor Allain, “ama numara, kesinlikle geçerlilik kazanıyor.”
Bazı bölümlerin ilhamı, MacGyver’ın içinden çıkmasının imkansız olduğu ‘o’ durum yazılırken ve o durumdan nasıl kurtulacağına dair beyin fırtınası yapılırken geliyor. Diğer projeler ise internetten bulunup çıkarılıyor. “Kendin Yap hareketinin büyük bir hayranıyım ve yeni fikirler edinmek için bu hareketin projelerinden yararlanıyorum” diyor. “Eğer havalı bir fikir görürsem onu listeye alıyorum. Gelecekteki MacGyver bölümlerinden biri ile ilgili olması ihtimalini düşünüp hazırlığımı yapmış oluyorum.”
Dizi, Kendin Yap’çılardan yararlanabilir ama tam tersi de mümkün: Kendin Yap’çılar da dizide gördükleri numaraları deneyebilir. Lenkov’a, amatörlerin de tekrarlayabileceği birkaç iyi numara sorduk. Bunlardan bazıları evde yapılabilecek kadar güvenli. Diğerleri, eğer doğru bir şekilde yapılmazlarsa ölüme, yıkıma, uzuv kaybına vs neden olabilir. Eğer gerçek bir gizli ajan değilseniz bunlardan sakınmalısınız.