Astrofizikçiler bugün, evrenin şimdiye kadarki en geniş 3 boyutlu haritasını yayınladı. Bu harita, 4 milyondan fazla galaksi ve enerjiyle dolu, ultra parlak kuasar içeriyor.
Kanada’daki Waterloo Üniversitesi’nde çalışan Will Percival’ın söylediğine göre, dünya çapındaki 30 civarı enstitüde çalışan yüzlerce bilim insanının gayreti sonucunda, “Evrenin genişliğinin eksiksiz bir öyküsü” ortaya çıkmış.
Yirmi yıldan fazla süre önce başlatılan bu projede araştırmacılar, “kozmik zamanın şimdiye kadarki en geniş aralığında, genişleme tarihine yönelik en isabetli ölçümleri” yapmış.
“Genişletilmiş Baryon Salınımı Spektroskobik Ölçümü” (eBOSS) başlığını taşıyan harita, Sloan Dijital Gökyüzü Araştırması’nın (SDSS) son gözlemlerine dayanıyor ve New Mexico’da konuşlu optik bir teleskoptan altı yıl boyunca toplanan verileri de barındırıyor.
Büyük Patlama’nın ardından oluşan bebek evren, kozmik mikrodalga arka plan ışımasına yönelik yapılan geniş kuramsal modeller ve gözlemler sayesinde nispeten iyi biliniyor.
Galaksiler üzerinde yapılan çalışmalar ve mesafe ölçüm çalışmaları da, milyarlarca yıldır genişleyen evrenin daha iyi anlaşılmasını sağlıyor.
Fakat haritayı bugün açıklayan ve Utah Üniversitesi’nde çalışan Kyle Dawson, araştırmacıların “aradaki 11 milyar yılda yer alan baş belası bir boşluğu” ele aldıklarını söylüyor: “Beş yıl süren devamlı gözlemler yoluyla, bu boşluğu doldurmaya çalıştık. Ayrıca bu bilgileri kullanarak, evrenbilimde son on yılda meydana gelmiş en özlü gelişmelerin bir kısmını sağlıyoruz.”
eBOSS’u 2012 yılında başlatan ve İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü’nde çalışan astrofizikçi Jean-Paul Kneib, hedefin “evrenin ömrü süresince en kapsamlı 3 boyutlu haritasını” oluşturmak olduğunu söylüyor.
Araştırmacılar ilk defa, “uzak evrende maddenin dağılımını gösteren gök cisimlerinden, faal şekilde yıldız ve kuasar oluşturan galaksilerden” yararlanmış.
Fransa Haber Ajansı/Ç: O.