College London Üniversitesinde çalışan araştırmacıların yeni çalışması, Dünya’da çeşitlilik barındıran mikrobiyal yaşamın en az 3,75 yıl önce evrimleştiğini gösteriyor. Araştırma, yaşamın ne zaman başladığına ilişkin geleneksel görüşe meydan okuyor.
Beş gün önce Science Advances bülteninde yayımlanan çalışmada araştırmacılar, Kanada’nın Quebec şehrinde bulunan ve 3,75 ila 4,28 milyar yıllık olduğu tahmin edilen yumruk boyutunda bir kayayı analiz etmişler. Nature bülteninde yayımlanan önceki bir çalışmada ise araştırmacılar, kayada bakterilerden kaynaklı gibi görünen ufak iplikler, düğümler ve tüpler keşfetmiş.
Fakat bilim insanlarının hepsi (antik yaşamın ilk işareti olarak daha yaygın kabul gören tarihten yaklaşık 300 milyon yıl önceye uzanan) bu yapıların biyolojik kökenli olduğuna katılmamış.
Şimdiyse kaya üzerinde daha kapsamlı analiz yürüten araştırma takımı, tüp ve iplikler ile birlikte yüzlerce elipsoidin yanısıra çok daha geniş ve daha karmaşık bir yapı keşfetmişler. Söz konusu yapı, bir tarafında neredeyse bir santimetre uzunluğunda paralel dalların bulunduğu bir kök.
Araştırmacılardan yapılardan bazılarının şans eseri meydana gelen kimyasal tepkimelerle oluşmuş olabileceğini belirtirken, paralel dallara sahip “ağaç benzeri” kökün çok büyük ihtimalle biyolojik kökenli olduğunu söylüyor. Çünkü şimdiye kadar yalnızca kimya ile oluşan böyle bir yapı bulunmamış.
Araştırmacılar ayrıca bakterilerin enerjilerini nasıl farklı şekillerde kazandıklarına yönelik bulgular da sunuyor. Kayada demir, sülfür ve muhtemelen oksijen gerektirmeyen bir fotosentez türü yoluyla karbondioksit ve ışıkla yaşayan antik mikroplarla tutarlı mineralleşmiş kimyasal yan ürünler bulunmuş.
Kaynak: College London Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.