Filler fırtınayı 300 km öteden hissedebiliyor

0

Hava durumunu tahmin etme becerileri onları kaçak avcılardan kurtarabilir mi?

Aslan hayvanlar aleminin kralıysa, fil de meteoroloji uzmanı. Yeni araştırmalar fillerin radar benzeri bir hisse sahip olduğunu, bu sayede yaklaşan fırtınayı 300 km öteden hissedebildiğini ortaya çıkardı. Pek kullanışlı bir yetenek gibi görünmese de, araştırmacılar bu özelliğin hayvanları kaçak avcılardan kurtarmada kullanılabileceğini düşünüyor.

Fillerin bu becerisinin altında kusursuz işitme duyuları yatıyor. Filler insan kulağının duyamadığı kadar düşük frekansları duyabiliyor ve birbirleriyle iletişim için kullanabiliyor. Fırtınalar da ister gökgürültüsü olsun ister toprağa düşen yağmurun sesi, birçok düşük frekanslı ses çıkarıyor. Bilim insanları fillerin bunlardan hangisini duyduğunu bilemese de, hayvanların yaklaşan yağmuru anladığı kesin.

Araştırmacılar bunun için fillerin hareketini yedi yıl boyunca gözlemledi ve yaşadıkları yörenin yağmur mevsimine göre yön değiştirdiklerini keşfetti. GPS ile, her biri farklı sürüye sahip dokuz fil takip edildi. Araştırmacılar, fillerin yüzlerce kilometre ötedeki fırtınaları anlayıp oraya doğru yol aldıklarını ve yağmuru, günler öncesinden tahmin edebildiklerini gördüler. Texas A&M Üniversitesi’nden jeoloji profesörü Oliver Frauenfeld, “Fillerin yağmura ihtiyacı var,” diyor. “Uzun kuraklığın ardından filler yağmurun sesini duyup oraya doğru yürümeye başlıyor ve er ya da geç suya ulaşıyor.” Araştırmacı, “Fillerin ne zaman, nereye gideceğini öğrenirsek onları daha iyi gözlemleyebilir ve kaçak avcılardan koruyabiliriz,” diyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz