Georgia Teknoloji Enstitüsünde yürütülen yeni bir araştırma, fillerin hortumlarının sadece kaslar yardımıyla esnemediğini, katlı derinin de bu noktada önemli bir rol oynadığını gösteriyor. Kas ile derinin bu birleşimi, hayvana kırılgan bitkileri tutma ve ağaç kabuklarını parçalama becerisi sağlıyor.
Zoo Atlanta hayvanat bahçesiyle ortaklaşa yürütülen çalışmada, bir filin derisinin tekdüze biçimde esnemediği keşfedilmiş. Hortumun üst kısmı, alt kısmından daha esnek. Fil hortumun %10’dan fazlasını büktüğünde, bu iki bölüm birbirinden ayrılmaya başlıyor. Besin veya cisimlere uzanırken de hortumun yan kısmı daha ileriye kayıyor.
Bulgular, günümüzde genellikle ya yüksek güç ya da esneklik için geliştirilen robotik biliminde ilerleme sağlayabilir. Fil hortumundan farklı olarak, makineler iki işi birden beceremiyor.
Çalışmanın yazarları, örnek olarak yumuşak robotiği veriyor. Bu cihazların sıvıyla dolu boşlukları esnek hareketlere olanak sağlasa da, kuvvet uygulandığında kolaylıkla kırılabiliyorlar. Araştırmacılara göre fil bulguları, yumuşak robotiğin deri benzeri bir yapıyla sarılmasının esnekliği mümkün kılmaya devam ederken makinelere koruma ve güç de sağlayabileceğini akla getiriyor.
Makale, geçtiğimiz yıl fillerin besin ve suyu içlerine çekmek için hortum kaslarını nasıl kullandıklarıyla ilgili bir çalışma yayımlayan aynı araştırma takımınca Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) bülteninde yayımlandı.
Yazar: Jason Maderer/Georgia Teknoloji Enstitüsü. Çeviren: Ozan Zaloğlu.