Bitkiler, ışık ve karbon dioksitten mahsul üreten fabrikalar gibi. Fakat fotosentez adı verilen bu karmaşık sürecin bazı kısımları, ham madde ve çeşitli makinelerin eksikliği yüzünden aksıyor. Essex Üniversitesi’nde çalışan bilim insanları, üretimi en iyi hale getirmek için fotosentezde bulunan iki büyük darboğazı çözmüş ve gerçek dünyadaki tarla koşullarında bitki verimini yüzde 27 artırmışlar. Bu gelişme, Artan Fotosentez Verimini Gerçeğe Dönüştürme (RIPE) adını taşıyan araştırma projesinde yapılan üçüncü buluş. Üstelik fotosentezde yapılan bu ufak değişikliğin, suyu da koruduğu gösterilmiş.
RIPE projesi için bu çalışmaya liderlik eden ve Essex’da doktora sonrası araştırma görevlisi olan Patricia Lopez-Calcagno, şöyle söylüyor: “Bitkiler, tıpkı bir fabrikanın üretim hattı gibi en yavaş makineleri ne kadar hızlıysa o kadar hızlıdır. Yavaş olan bazı adımları belirledik ve bu bitkilerin, fotosentezdeki bu yavaş adımları hızlandırmak üzere daha fazla makine yapmasını mümkün kıldık.”
Illinois Üniversitesi önderliğinde yürütülen RIPE projesi, fotosentezin iyileştirilmesiyle daha verimli ekinlerin geliştirilmesini hedefleyen uluslararası bir girişim. Fotosentez tüm bitkilerin, karbondioksidi şekerlere sabitlemek üzere kullandığı doğal ve güneş ışığından güç alan bir süreç. Bu şekerler büyüme, gelişim ve nihayetinde ekin için yakıt sağlıyor. RIPE; Bill & Melinda Gates Vakfı, ABD Gıda ve Tarım Araştırma Kuruluşu (FFAR) ve İngiltere Uluslararası Gelişim Bakanlığı (DFID) tarafından destekleniyor.
Illionis Üniversitesi. Ç: O.