Yetim gezegenler, Güneş sistemimizdeki gezegenlerin kütlelerine benzer kütlelere sahip olan fakat bir yıldızın etrafında dönmeyip, bunun yerine kendi başlarına serbest şekilde gezen, yakalanması zor evrensel cisimler. Şimdiye kadar fazla yetim gezegen bilinmiyordu. Fakat Avrupa Güney Gözlemevinin (ESO) birkaç teleskobu ve diğer tesislerden elde edilen verileri kullanan bir gökbilim takımı, galaksimizde en az 70 yeni yetim gezegen keşfetmiş. Şimdiye kadar keşfedilen en büyük yetim gezegen grubu olan bu gezegenler, söz konusu gizemli göçebelerin köken ve özelliklerini anlamada önemli bir adım niteliğinde.
İki gün önce Nature Astronomy bülteninde yayımlanan yeni çalışmanın birinci yazarı, Bordeaux Astrofizik Laboratuvarı ve Viyana Üniversitesinde gökbilimci olan Nuria Miret Roig, “Kaç tane bulacağımızı hiç bilmiyorduk” diyor. “Bu kadar fazla bulmak bizi heyecanlandırdı.”
Kendilerini aydınlatan tüm yıldızlardan uzakta gezen yetim gezegenleri görüntülemek normalde imkansız olurdu. Fakat Miret Roig ve takımı, bu gezegenlerin oluşumundan sonraki birkaç milyon yılda halen parlayacak kadar sıcak olmasından yararlanmış. Gezegenlerin bu özellikleri, büyük teleskoplarda bulunan hassas kameralar ile doğrudan tespit edilebilmelerini mümkün kılıyor. Araştırmacılar, Güneş’imiz yakınındaki bir yıldız oluşum bölgesi olan Yukarı Akrep ve Yılancı takımyıldızlarında Jüpiter’in kütlesiyle kıyaslanabilir kütlelere sahip en az 70 yeni yetim gezegen bulmuşlar.
Kaynak: Avrupa Güney Gözlemevi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.