Görkemli Antik Maya Şehrinin Neden Terk Edildiği Nihayet Açıklanabilir

0
Tikal ve şehrin günümüze kadar ayakta kalan Jaguar Tapınağı. Jimmy Baum/Unsplash

Antik Maya şehri Tikal, 1.000 yıldan uzun süredir kimseye boyun eğmemiş ve Kolombiya öncesindeki bu esrarengiz, dayanıklı medeniyetin inşa ettiği en büyük, en önemli şehir merkezlerinden birini ihtiva etmişti.

Fakat bu mega Maya şehri, 9’ncu yüzyılın sonları itibariyle çözülmeye başlamıştı. Bu zamanlarda Tikal ile birlikte diğer birkaç Maya şehri terk edilmişti. Şimdiyse Tikal’ın su depolarında yapılan yeni bir analiz, şehirde yaşanan bu antik göçün neden meydana geldiğine dair yeni bilgiler sunuyor.

Cincinnati Üniversitesi’nde çalışan bilim insanlarının önderliğindeki bir araştırma takımı, bu antik şehrin içerisindeki (günümüzdeki Guatemala’da) su depolarından alınan çökeltileri çözümlemişler ve Tikal’ın suyunu içilemez hale getirmiş olabilecek zehirli kirleticilerin bulgularına ulaşmışlar.

Sert kuraklıklara eğilimli, genişleyen (ve göl ile nehirlerle bağlantısı kesik) bir şehirde yağmur suyu toplama alanlarının kirlenmesi, Tikal’ın binlerce sakini için sonun başlangıcı anlamına gelmiş olmalı. Şehirdeki insan nüfusunun, zirve noktasında 100.000 kadar olduğu tahmin ediliyor.

Tikal ve şehrin günümüze kadar ayakta kalan Jaguar Tapınağı. Jimmy Baum/Unsplash
UC yüksek lisans öğrencisi Brian Lane, Perdido su deposunda. Nicholas Dunning/UC
Tikal’ın antik zamanlardaki düzenini gösteren seren bir örnek. Nicholas Dunning/UC

Araştırmacılar yeni makalede şöyle yazıyor: “Tikal’ın merkezi su depolarının, hayat veren alanlardan hastalığa sebep olan alanlara dönüşümü; bu görkemli şehrin hem fiilen hem de simgesel anlamda terk edilmesine yol açmış olmalı.”

Peter Dockrill/ScienceAlert. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz