Dün yayımlanan yeni bir çalışmaya göre insan gözünün genetiği, daha önce düşünülenden çok daha karmaşık.
King’s College London ve Rotterdam – Erasmus Üniversitesi Tıp Merkezi’nin önderlik ettiği uluslararası bir araştırma takımı, türünün en büyüğü olan genetik çalışmada göz rengini belirleyen 50 yeni gen belirlemiş. Dün Science Advances bülteninde yayımlanan çalışma, Avrupa ve Asya boyunca neredeyse 195.000 kişinin genetik analizini kapsıyor.
Bulgular, göz pigmentinin rol oynadığı pigmenter glokom ve oküler albinizm gibi göz hastalıklarının daha iyi anlaşılmasına yardımcı olacak.
Araştırma takımı buna ek olarak, Asyalıların farklı kahverengi tonlarındaki göz renginin, Avrupalıların koyu kahverengiden açık maviye kadar değişen göz renklerine genetik açıdan benzediğini keşfetmiş.
Yeni çalışma, bilim insanlarının göz rengiyle ilişkili bir düzine gen belirleyerek çok daha fazlasının olduğuna inandığı önceki araştırmaya dayanıyor. Bilim insanları, daha önce göz rengindeki çeşitliliğin sadece bir veya iki genle kontrol edildiğini ve kahverengi gözlerin, mavi gözlerden baskın olduğunu düşünmüştü.
King’s College London Üniversitesi’nde çalışan eş yazar Dr. Pirro Hysi şöyle söylüyor: “Bulgular heyecan verici çünkü insan yüzlerinin, tarihimizde bizleri nesiller boyunca büyüleyen en çarpıcı özelliklerinden birine sebep olan genleri anlamaya bir adım daha yaklaşmamızı sağlıyor. Bu gelişme, belirli pigmentlenme seviyeleriyle ilişkili olduğunu bildiğimiz birçok hastalığı daha iyi anlamayı sağlayacak.”
Çalışmanın bir diğer yazarı olan ve Rotterdam – Erasmus Üniversitesi Tıp Merkezi’nde çalışan yazar Dr. Manfred Kayser şöyle aktarıyor: “Bu çalışma, halihazırda insanbilimsel ve adli çalışmalarda DNA’dan yapılan fakat kahverengi ile mavi olmayan göz renklerinde sınırlı isabet oranı sunan göz rengi tahminin iyileştirilmesinde, ihtiyaç duyulan genetik bilgiyi sağlıyor.”