Grönland’ın buz tabakası, tamamen yok olmaya doğru dönüşü olmayan bir yola girmiş olabilir.
Ohio State Üniversitesi’ndeki araştırmacılara göre normalde Grönland’ın buzullarını her yıl yeniden dolduran kar yağışı, artık eriyen buzulların hızına yetişemiyor.
Yani Grönland’ın buzul katmanı (dünyanın en büyük ikinci buz hacmi), küresel sıcaklıkların yükselişi dursa bile kaybolmaya devam edecek.
Perşembe günü Nature bülteninde yayımlanan çalışmada bilim insanları, Grönland çapında okyanusa dökülen 200’den fazla büyük buzula ait; toplamda 40 yılı kapsayan aylık uydu verilerini incelemişler.
Çalışmanın baş yazarı ve Ohio State Üniversitesi’nin Byrd Kutup ve İklim Araştırma Merkezi’nde araştırmacı olan Michalea King, bir basın bülteninde şöyle söylüyor: “Elde ettiğimiz bulgulara göre okyanusa dökülen buz, buzul tabakasının yüzeyinde biriken kar miktarını aşıyor.”
Grönland buzul tabakasının tamamen erimesiyle, deniz seviyeleri 3000 yılında 7 metre kadar yükselebilir.
Eğer böyle olursa, dünya çapındaki kıyı şehirleri su altında kalacak demektir.
Grönland’ın buzulları, halihazırda dünyadaki deniz seviyesi artışına katkı yapan en büyük tekil kaynak. Aralık ayında yayımlanan bir çalışmaya göre mevcut erime oranı, sadece önümüzdeki 80 yıl içerisinde küresel deniz seviyelerine 6.9 cm daha ekleyecek.
Morgan McFall-Johnsen/Business Insider. Ç: O.