Türünde ilk olan ve yeni keşfedilen bir ötegezegen, ana yıldızlarına çılgın miktarda yakın ötegezegenlerin yer aldığı tuhaf bir ‘aralıkta’ duruyor. Bu gezegen; yıldızının etrafında 19 saatte bir dönen, Neptün boyutundaki bir cisim.
Daha önce bir günden kısa yörüngesi olan, Neptün boyutunda bir ötegezegen hiç bulunmamış.
Yıldızlarına bu kadar yakın olan ötegezegenler, genelde ya gaz devleri oluyor (bunlara ultra sıcak Jüpiter’ler deniyor); ya da Dünya, Merkür, Mars ile Venüs gibi daha ufak, kayalık gezegenler oluyor ve bunlar da ultra kısa dönemli gezegenler şeklinde biliniyor. Sadece tek üyesi olan bu yeni sınıf ise “ultra sıcak Neptün’ler” şeklinde adlandırılmış.
Bu ötegezegenin özellikleri, Neptün’e benzer bir yoğunluğa sahip olduğu ve atmosferinin de gezegen kütlesinin en az yüzde 9’unu oluşturduğunu akla getiriyor. Bu durum ise atmosferin, yıldızın kavurucu sıcaklığında nasıl oluyor da buharlaşmadığı sorusunu akıllara getiriyor.
Şili Üniversitesi’nde çalışan gökbilimci James Jenkins şöyle söylüyor: “Gezegen, ‘Neptün Çölü’ şeklinde bilinen bir yerde duruyor. Gezegensel kütle ve boyut nüfusuna baktığımızda, bu bölgenin gezegenlerden yoksun olduğunu görüyoruz”
“Buzlu devler, gezegen oluşum sürecinin epey yaygın yan ürünleri şeklinde görülse de; yıldızlarına çok yakın olanlarda durum böyle değil. Bu gezegenlerin atmosferlerinin kozmik zamanda uçup gittiğine ve gezegenlerin, ultra kısa dönem gezegenler şeklinde adlandırılan gezegenlere dönüştüklerine inanıyoruz.”
LTT 9779b adı verilen bu gezegen, 260 ışık yılı uzakta bulunan ve LTT 9779 adı verilen bir yıldızın etrafında dönüyor. Bu yıldız bizim Güneş’imize çok benziyor. Güneş ile hemen hemen aynı boyut ve kütleye sahip ama biraz daha soğuk. Fakat daha genç: Güneş 4.6 milyar yaşındayken, o 2 milyar yaşında. Bu yüzden de metal içeriği daha fazla ve Güneş’teki demirin iki katı kadar.
Bu yıldızın etrafında dönen LTT 9779b’nin yörüngesi ufak boyutlu ve yarı büyük eksende sadece 2.5 milyon kilometre. Bu miktar, Dünya ile Güneş arasındaki uzaklığın yüzde 1.6’sı kadar. Ötegezegenin ısısı, bu kadar yakın mesafede 1.700 derece Celsius sıcaklığa ulaşıyor olmalı.
Michelle Starr/ScienceAlert. Ç: O.