Güneş Enerjisi İle Çalışan Zar Su İçerisindeki Hidrojen ve Oksijeni Ayırabiliyor

0

Hidrojen ile çalışan arabaların popülerliği araba üreticileri arasında yavaş yavaş arttırıyor. Fakat “ekonomik hidrojen üretimi” hala bir soru işareti. Şu an için, büyük miktardaki hidrojen buhar ve doğal gaz yolu ile üretilebiliyor. Doğal gaza alternatif olan diğer yöntem, elektrik akım ile su buharındaki hidrojen ve oksijeni birbirinden ayırmak. Fakat bunu yapmak için büyük miktarda enerji gerekiyor ve bu hiç de ekonomik değil. Bilim insanları ise değişik piller ve kimyasal süreçler kullanarak hidrojen üretiminin doğaya zarar vermemesi uğraşında. Geliştirdikleri bir doğa dostu alternatif yöntem ise güneş enerjisi ile çalışıyor.    

Proceedings of the National Academy of Sciences’da yayınlanan bir araştırma, transparan bir filmin güneş enerjisini kullanarak suyun içindeki hidrojen ve oksijeni patlama gerçekleştirmeden ayırabildiğini dünyaya duyurdu.

Caltech’den Nate Lewis ve ekibi, silikon ve diğer farklı kimysallar kullanarak bir zar  yaptılar. Bu zar yapay bir yaprak gibi çalışıyor: Güneş enerjisini kendi sistemine güç sağlamak için kullanıyor. Suya atıldığı zaman ise yaprağın bir tarafı oksijenin serbest kalmasını sağlarken diğer tarafı hidrojeni biriktiriyor.

Zarın farklı yüzleri, yeni ayrışmış olan kimyasalları topladığı için patlama riski ortadan kalkıyor. Eğer ki ısı ve ya elektirk bu işlemin içine katılırsa tabii ki patlama kaçınılmaz. Aşağıdaki videodan oksijen, hidrojen ve ısının birlikteliğinde neler olduğunu görebilirsiniz.

“Zar olmadan hidrojen ve oksijeni ayırmaya çalışırsanız doğaları gereği bir elektrik akımı oluştururlar ve hemen ayırmazsanız bir felakete yol açabilirsiniz” diyor Lewis ve ekliyor “eğer bizim filmimizi kullanırasnız bu iki kimyasalı birbirinde sorunsuz ve güvenli bir şekilde ayırabilir ve kimyasalları ihtiyacınız doğrultusunda kullanabilirsiniz.”

Filmin bir diğer yararı ise suyu bölebilmesi. Bir diğer grup güneş enerjisi ile çalışan bir film üreterek suyu ayırmayı başardı fakat film çok çabuk ayrışıyor. Patlamayı engellemisin yanında bu zar ayrıca pasa da dayanıklı. Yani bu materyaller aşınmaya uğramadan uzun süre boyunca çalışmaya devam edebilecek.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz