Halihazırda Mevcut 21 İlaç, SARS-CoV-2’nin Laboratuvarda Çoğalmasını Engelliyor

0
Reptile8488/iStock

Geliştirilen bir ilacı laboratuvardan kliniğe geçirmenin yüz milyonlarca dolar ve onlarca yıl zamana mal olabildiği bir endüstride, bilim insanlarının tutumlu olması ve halihazırda mevcut olan bileşenlerden yararlanması faydalı oluyor.

Küresel bir araştırma takımı tam da bunu yapmış ve dünyanın halihazırda geliştirilmiş en büyük ilaç koleksiyonunu inceleyerek, COVID-19 için 21 muhtemel tedavi keşfetmiş.

Bu ilaçların herhangi birinin COVID-19 hastalarına yardım amaçlı kullanılıp kullanılamayacağının belirlenmesi için önemli miktarda araştırma yapılması gerekecek. Fakat tamamen yeni ilaç üretmeye yönelik engellerin bazılarının atlanması, mükemmel bir adım niteliği taşıyor.

Takım, Cuma günü yayımlanan makalesinde şöyle yazıyor: “Yeni bir aşının geliştirilmesi için muhtemelen en az 12-18 ay gerekiyor. Yeni bir antivirüs tedavisinin onaylanması ise genelde 10 yılı aşabiliyor. Bu yüzden; bilinen ilaçların yeni amaçlarla kullanılması, COVID-19’a yönelik yeni tedavilerin faaliyete geçirilmesini önemli oranda hızlandırabilir.”

Araştırmacılar, ReFRAME Farklı Amaçla İlaç Kullanım Kütüphanesi’ni alıp, bunları; bir velvet maymununun (Chlorocebus sp.) böbreğinden çoğaltılan Vero adlı bir hücre hattında SARS-CoV-2 virüsüne karşı test etmeye başlamış. (Kütüphanede, FDA’dan onay almış ya da klinik deneylere ulaşmayı başarmış 11.987 bileşen yer alıyor.)

Beklendiği üzere, testlerin büyük çoğunluğu pek sonuç vermemiş. Fakat takım, SARS-CoV-2 virüsünün Vero hücrelerinde çoğalmasını önleyen 100 bileşen bulmuş. Bu 100 bileşenden 21 tanesinin, doz yanıt ilişkisine sahip olduğu gösterilmiş; yani etkili olması için gereken dozun, insanlara zararlı olma ihtimali de bulunmuyor. Bunlardan biri de remdesivir olmuş. Bu yüzden, COVID-19 tedavisi için test edilecek ilaç sayısı 20 yapıyor.

Bu 21 ilaçtan ise 13 tanesinin COVID-19 hastalarında güvenli şekilde kullanılabilecek yoğunluklarda etkili olduğu ve daha önce klinik deneylere girdiği bulunmuş.

Jacinta Bowler/ScienceAlert. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz