Gökbilimciler arasındaki egemen görüş, beyaz cücelerin durağan, yavaş soğuyan yıldızlar olduğu yönünde. Fakat NASA/ESA Hubble Uzay Teleskobu’yla yapılan yeni gözlemler, bu görüşe meydan okuyor. Uluslararası bir gökbilimci grubu, beyaz cücelerin yüzeylerinde hidrojen yakarak yaşlanma hızlarını yavaşlatabildiğine dönük ilk bulguları keşfettiklerini belirtiyor.
Bologna Üniversitesi ile İtalya Ulusal Astrofizik Enstitüsü’nde çalışan ve araştırmaya önderlik eden Jianxing Chen, “Beyaz cücelerin halen istikrarlı termonükleer faaliyet geçirebildiğine yönelik ilk gözlemsel bulgulara ulaştık” diyor. “Epey şaşırtıcı bir keşif oldu çünkü yaygın biçimde inanılan şeylere ters düşüyor.”
Beyaz cüceler, yavaş soğuyan ve ömürlerinin son aşamalarında dış katmanlarını atan yıldızlar. Güneş’imizin de dahil olduğu evrendeki tüm yıldızların yaklaşık %98’i, nihayetinde beyaz cüceye dönüşecek. Bu soğuma aşamalarının incelenmesi, gökbilimcilerin hem beyaz cüceleri hem de bu cisimlerin daha erken dönemlerini anlamasına yardımcı oluyor. Bulgular dört gün önce Nature Astronomy bülteninde yayımlandı.
Kaynak: ESA – Hubble Bilgi Merkezi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.