Uluslararası AIDS Derneği’nin (IAS) Çarşamba günü aktardığına göre, tedavi edilen ilk HIV hastası Timothy Ray Brown (‘Berlin Hastası’ adıyla biliniyor), kanser sebebiyle yaşamını yitirdi.
Brown, on yıldan uzun bir süre önce tedavi edildiğinde tıp tarihine geçmiş ve AIDS’e sebep olan bu virüsle yaşayan on milyonlarca insan için umudun simgesi haline gelmişti.
Lösemisi birkaç aydır yeniden nükseden hasta, ABD’nin Kaliforniya eyaletinin Palm Springs ilçesindeki evinde darülaceze bakım hizmeti görüyordu.
IAS Başkanı Adibe Kamarulzaman, “IAS, bütün üyeleri adına Timothy’nin eşi Tim’e ve ailesi ile arkadaşlarına başsağlığı dileklerini iletiyor” diyor.
“Timothy ve doktoru Gero Hutter’a, HIV’e yönelik bir tedavinin mümkün olduğu fikrini araştırmaları amacıyla bilim insanlarına fırsat sundukları için büyük minnet borçluyuz.”
Brown’a, 1995 yılında Berlin’de öğrenim görürken HIV teşhisi konmuştu. On yıl sonra ise, kan ve kemik iliğini etkileyen bir kanser olan lösemi tanısı konmuştu.
Brown’un Berlin Özgür Üniversitesi’nde çalışan doktoru, lösemi tedavisi uygulamak amacıyla nadir bir genetik mutasyonu bulunan bir bağışçıdan alınan kök hücreleri kullanmış ve her iki hastalığı da ortadan kaldırmayı umut etmişti. Söz konusu mutasyon, bağışçıda HIV’e karşı doğal bir direnç sağlıyordu.
İki acılı ve tehlikeli işlem gerçekleştirilmiş fakat başarılı olunmuştu: Brown, 2008 yılında iki hastalıktan da kurtulmuş ve başlangıçta kendisinden, kimliğini gizli tutmak üzere “Berlin Hastası” şeklinde bahsedilmişti.
İki yıl sonra sessizliğini bozmaya karar vermiş ve konuşmalar yapıp röportajlar vermişti. Kendi vakfını kurmuş, topluma mal olmuştu.
2012 yılında Fransa Haber Ajansı’na “AIDS’in bir çaresi olabileceğinin canlı kanıtıyım” demişti. “HIV’in tedavi edilmesi çok muhteşem bir şey.”
Patrick Galey/Fransa Haber Ajansı. Ç: O.