İrlanda Fosil Yakıtlara Yatırım Yapmayı Durduracak

1

Güle güle kömür ve petrol.

İrlanda, geçenlerde İrlanda Meclisi’nin geçirdiği yeni bir yasa sayesinde, dünyada fosil yakıtlardan tamamen kurtulan ilk ülke olmaya yaklaşmış durumda.

Eğer (geçen Perşembe günü 90’a 53 oy ile geçen) karar, incelemeden sonra yasalaşırsa, kömür, petrol ve gaz gibi fosil yakıtların, İrlanda Stratejik Yatırım Sermayesi’nden 8 milyar Euro’luk kamu yatırımı almasını durduracak.

Yasayı sunan vekil Thomas Pringle, basına şöyle konuşuyor: “Bu etik para sağlama ilkesi, o küresel şirketlerin devamlı olarak iklim bilimini tahrif etmelerine, iklim değişikliğinin mevcudiyetini inkar etmelerine ve dünya çapındaki siyasetçilere tartışmalı şekilde lobicilik uygulamalarına artık göz yumulmadığını gösteren bir simge durumunda.”

“Az gelişmiş ülkelerdeki milyonlarca fakir insan, iklim değişikliğinin bir sonucu olarak açlık, kitlesel göç ve iç karışıklık yaşarken, bunların faaliyetlerini kabul edemeyiz.”

Bu aşamada, tasarının yasalaşması için incelendikten sonra imzalanması gerekiyor. Eğer tasarı geçerse, İrlanda Stratejik Yatırım Sermayesi, gelecek beş yıl boyunca fosil yakıt şirketlerindeki tüm yatırımları kesmek zorunda kalacak.

Bu durum, kamu parasının Exxon gibi ezici enerji güçlerine gitmesinin sona ereceği anlamına geliyor. Bu ayrıca, ülkenin gelecekte fosil yakıt şirketlerine yatırım yapmasının önünü kesecek.

Serbest kalan sermayenin nerede kullanılacağı hakkında henüz bir şey söylenmedi, ancak İrlanda Sürdürülebilir Enerji Otoritesi (SEAI), bunun için uygun olabilir.

Hareket, ülke çapındaki çevre grupları tarafından beğenildi.

Katolik yoksulluk hayır kurumu Trocaire‘in yöneticisi olan Eamonn Meehan, Belfast Telegraph gazetesine şöyle konuşuyor: “İrlanda siyasî sistemi artık nihayet insanların ezici çoğunluğunun halihazırda bildiği şeyi onaylıyor: felakete benzeyen bir iklim değişikliği ile mücadele etme şansı elde etmek için, fosil yakıtları aşamalı olarak sonlandırmak ve bu bunalımı harekete geçiren endüstrinin büyümesini durdurmak zorundayız.”

Yasa ayrıca, her ne kadar bazı ülkeler halihazırda bu son hedefe doğru gitmeye başladılarsa da, bir ülkenin tamamının fosil yakıtlardan ilk defa tamamen kurtuluşunu temsil edecek.

Norveç, 2015 yılında kömürden kurtulmaya karar vererek, iktidar varlık sermayesinden kocaman bir 7.4 milyar Euro’yu çıkardı. Fakat ülke henüz fosil yakıt hisselerinden tamamen kurtulmadı.

İrlanda meclisi, fosil yakıt şirketlerine sermaye sağlamayı üstlenmenin ötesinde, ayrıca hidrolik kırma ile olan ilişkilerini de gözden geçirmeye başlıyor (hidrolik kırma, yeraltı kaya yataklarının derinliklerinde bulunan doğal gazı, su kullanarak yüzeye çıkmaya zorlayan, tartışmalı bir işlem.)

Bu aşamada, bu oturumdan hangi sonucun çıkacağı belli değil, fakat dünyanın, İrlanda’nın fosil yakıtlardan belirgin şekilde uzaklaşışına nasıl cevap vereceğini görmek ilginç olacak.

ScienceAlert

1 Yorum

  1. (“Bu etik para sağlama ilkesi, o küresel şirketlerin devamlı olarak iklim bilimini tahrif etmelerine, iklim değişikliğinin mevcudiyetini inkar etmelerine ve dünya çapındaki siyasetçilere tartışmalı şekilde lobicilik uygulamalarına artık göz yumulmadığını gösteren bir simge durumunda.”

    “Az gelişmiş ülkelerdeki milyonlarca fakir insan, iklim değişikliğinin bir sonucu olarak açlık, kitlesel göç ve iç karışıklık yaşarken, bunların faaliyetlerini kabul edemeyiz.”)

    Güzel söylemler ama şimdiye kadar dünyayı sömüren 3-5 yarasa’ya karşı yıllarca neden birlik olunamadı, neden karşılarına bir örgüt çıkaramadı bu ülkeler? Sebepleri çok ama bu da bir gelişme artık. Geri adım atılmaz ve yasalaşırsa, İrlanda’nın bu kararı, sömürülmeye açık gelişmekte olan ülkelere örnek olur, umarım!!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz