İddiaya Göre Bir Adam ‘Fotoğrafik Hafızasını’ Kullanarak 1.300 Kredi Kartı Bilgisini Çalmış

0

LATESHIA BEACHUM

Tokyo’da yaşayan bir kasiyer, söylenenlere göre 1.300 müşterinin kredi kartı bilgisini çalmış. Polise göre, bilgileri almak için yalnızca beynini kullanmış.

CNN’in polislere dayanarak aktardığına göre 34 yaşındaki Yusuke Taniguçi, çaldığı bilgileri kullanarak Mart ayında 2.600 ABD doları değerinde çanta satın aldığı tespit edildiğinde Perşembe günü tutuklanmış.

Vice sitesine göre polis, bu siparişi ele geçirmiş ve Taniguçi’nin aldığı çantaları kendisi teslim ederek, hırsızlıkla itham edilen kişiyi yakalamış.

Soruşturma kaynaklarına yakın kişiler, basın organlarına Taniguçi’nin “fotoğrafik bir hafızası” olduğunu söylemişler. SoraNews24 haber sitesine göre Polis, yarı zamanlı çalışan kasiyerin; müşteriler ürün satın alırken geçen o kısa zamanda kredi kartı bilgilerini hafızasına kaydettiğini söylüyor.

Polisin söylediğine göre, bilgileri bir yere yazana kadar tüm detayları hatırlıyor ve sonra bu bilgileri kullanarak internetten alışveriş yapıyormuş.

Fakat bilim, kendisinin fotoğrafik hafıza iddialarını pek desteklemiyor.

New York’taki Union College Üniversitesi’nde psikoloji profesörü olan Daniel Burns‘e göre bilim insanları, fotoğrafik hafızaların kanıtlarına ulaşmış değil ancak bilgileri hayret verici detaylarla hatırlayabilen, iyi hafızalı insanlar var (buna şipşak bellek deniyor).

Çoğu insan, şipşak belleğe sahip olmakla fotoğrafik belleğe sahip olmayı aynı şey zannediyor fakat hafıza üzerinde çalışan bilim insanları, bu ikisi arasına kalın bir çizgi çekiyor. Şipşak belleğe sahip olan bir kişi, bir görüntüyü bir defa gördükten sonra onu çok detaylı şekilde hatırlayabiliyor ve bu görüntüyü hatırlama kabiliyeti, dört dakikaya kadar devam edebiliyor.

Fakat Burns’e göre şipşak görüntü, birçok algısal benzerliğe sahip olsa da aynı olmuyor. Dahası, yapılan araştırmalara göre şipşak hafıza en çok 6 ila 12 yaş arasındaki çocuklarda bulunuyor ve yetişkinlerde pek az görülüyor.

“Zihnimizdeki ‘fotoğrafik hafıza’, bir şeye bakmak ve günler sonra esas görüntüyle aynı olan bir görüntüyü hatırlayabilmektir” diyor. “Fakat görünüşe göre böyle bir şey yok.”

Maine’daki Colby College Üniversitesi’nde psikoloji doçenti olan Jennifer Coane’ye göre, dünyayı bu kadar kuvvetli detaylarla hatırlamak, günlük hayatı zorlaştırırdı.

“Aklınızdan hiçbir zaman bir şeyi silemezdiniz çünkü her şey birikirdi” diyor ve bilgiyi unutmanın, öğrenmek için nasıl faydalı olabileceğini gösteren araştırmalara işaret ediyor.

Bazı Şeyleri Unutmak Aslında Sizi Daha Akıllı Yapıyor

Polis; Taniguçi’nin kredi bilgilerini görmesi, hatırlaması ve not defterine yazması için ne kadar süre geçtiğini söylemedi.

Coane, fotoğrafik ve şipşak hafızanın ne kadar nadir olduğu düşünüldüğünde; hırsız olduğu iddia edilen kişinin muhtemelen, rakam dizilerini yüksek isabet derecesiyle öğrenmek üzere kendisini eğitmiş olduğunu söylüyor. Antik Yunanlar ve diğerleri; hatırlanacak olan içeriği, belli yerlerle ilişkilendirmeyi gerektiren ve loci adı verilen bir yöntem kullanmış.

Coane’nin söylediğine göre Dünya Hafıza Turnuvası veya ABD Hafıza Turnuvası gibi hafıza yarışmalarında insanlar, beyinlerini eğiterek hafıza konusunda inanılmaz marifetler sergiliyorlar.

“Birçok insan, tıpkı bir jimnastikçinin antrenman yapması gibi veya uzman bir kemancı gibi antrenman yapıyor” diyor. “Kendinizi eğiterek, bir uzman gibi hatırlayabilirsiniz.”

Polis, Taniguçi’ye atfedilen suçların kapsamını hâlâ araştırsa da; Burns’e göre, adam bu suçları işlerken özel bir yöntem kullanmamış.

“Eğer kredi kartı numaralarını hatırlamak istiyorsanız, bunu siz de yapabilirsiniz” diye espri yapıyor.

 

 

 

 

The Washington Post

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz