İklim Değişimi, SARS-CoV-2’nin Ortaya Çıkışına Yön Vermiş Olabilir

0
Fotoğraf: Serrah Galos/Unsplash

Geçtiğimiz yüzyıldaki küresel sera gazı yayılımları, yarasaların sevdiği ormanlık yaşam alanlarının büyümesini teşvik ederek, Çin’in güney kısmını yarasa kaynaklı koronavirüsler bakımından önemli bir merkez haline getirdi.

Cuma günü Science of the Total Environment bülteninde yayımlanan yeni bir çalışma, iklim değişiminin SARS-CoV-2’nin (COVID-19 salgınına sebep olan virüs) ortaya çkışında doğrudan rol oynamış olabileceği bir işleyişe yönelik ilk kanıtları sunuyor.

Çalışma, Çin’in güneyindeki Yunnan bölgesi ile bitişiğindeki Myanmar ile Laos’ta yer alan bölgelerde bulunan bitki örtüsü tipinin, geçtiğimiz yüzyılda büyük çaplı değişimler yaşadığını ortaya çıkarıyor. Sıcaklık, güneş ışığı ve (bitki ile ağaçların büyümesini etkileyen) atmosferik karbondioksit miktarındaki artışları kapsayan iklimsel değişimler, tropik çalılıklardan tropik çayırlara ve yaprak döken ağaçların yer aldığı ormanlık alanlara kadar pek çok doğal alanı değiştirmiş. Bu durum, ağırlıklı olarak ormanlarda yaşayan pek çok yarasa türü için uygun bir ortam meydana getirmiş.

Bir bölgede bulunan koronavirüslerin sayısı, mevcut olan farklı yarasa türlerinin sayısıyla yakından bağlantılı. Çalışmada, son yüzyılda 40 yarasa türünün daha Çin’in Yunnan bölgesine göç ettiği ve bölgenin, yarasa kaynaklı 100 koronavirüs tipine daha ev sahipliği yaptığı bulunmuş. Genetik veriler, SARS-CoV-2’nin bu bölgede ortaya çıkmış olabileceğini akla getiriyor.

Cambridge Üniversitesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz