Hastalık yapan bir mikrop hücrelerinize saldırdığınızda, vücudunuz süvarileri çağırıyor. Fakat beyaz kan hücreleri gibi bağışıklık bileşenleri, vücut dokularından tam olarak nasıl geçip istila bölgesine ulaşıyor?
Araştırmacılar yaptıkları yeni deneylerde, bir sitotoksik T lenfositi (CTL) olan bir beyaz kan hücresi tipinin, acil durum araçları için yolu temizleyen bir kar temizleme aracı gibi dokularda tünel açabildiğini göstermişler. Üstelik bunları videoya kaydetmişler.
Burada, ışık tabakalı mikroskobi altında kırmızıyla boyanmış CTL’lerin, yeşil boyalı kolajen liflerini dürterek bir tünel açtığını görebiliyorsunuz.
Katil T hücreleri olarak da bilinen CTL’ler; enfekte, kanserli veya diğer hasar görmüş hücreleri ortadan kaldırıyor. Sorunlu hücreleri işaret eden belli molekülleri (antijen) arıyorlar. Bu hedefler, bir hastalık veya enfeksiyonun başlangıcında genelde düşük miktarda oluyorlar. Bu yüzden CTL’nin onları hızlıca bulma kabiliyeti, etkili bir bağışıklık cevabında önem taşıyor.
Almanya’daki Saarland Üniversitesi’nde çalışan kuramsal fizikçi Heiko Rieger, “Bağışıklık hücrelerinin kolajen ağlarındaki göç hareketi ile etkileşimlerini anlamak, bağışıklık cevabının altta yatan detaylarını ortaya çıkarmak ve etkili tedavi stratejileri tasarlamak bakımından çok önemli” diyor.
Katil hücrelerinin hedefleri, sıklıkla yoğun bir hücrelerlararası matrisin içerisinde bulunuyor. Vücudumuzdaki hücrelerin arasında yer alan bu madde, hücrelerimize bir dayanak noktası, yapısal destek ve biyokimyasal sinyaller sağlıyor.
Tessa Komonduros/ScienceAlert. Ç: O.