80 milyon yıllık bir embriyo, Dünya’da şimdiye dek yaşamış en muazzam hayvanların bazı beklenmedik özelliklerini ortaya çıkarıyor.
Brontozorlar gibi Jura ve Kretase devirlerinde yaşayan saropodlar, etkileyici boyutları ve uzun boyunlarıyla biliniyor. Fakat bu canlıların çocukları hakkında çok az veri var.
İngiltere’deki Machester Üniversitesi’nde çalışan taşılbilimci John Nudds, “Yumurtaları içerisinde korunmuş embriyonik dinozorlar inanılmaz ölçüde nadir” diyor.
İşte o nadirlik, bu antik embriyonik kalıntılar analiz edildiğinde bazı ilginç keşiflere neden oluyor.
Slovakya’daki Pavol Jozef Safarik Üniversitesi’nde çalışan taşılbilimci Martin Kundrat şöyle söylüyor: “Boynuzlu bir yüz ve iki gözlü görüş, titanozor dinozorlarda beklediklerimizden epey farklı özellikler.”
Yumurtadan çıkmamış bebek saropodların anlaşılır nitelikteki ilk kalıntıları, Arjantin’deki Neuquen eyaletinin çorak arazilerinde; Auca Mahuevo isimli bir tortu yatağında bulunmuş.
Fakat araştırmacılar, bu yeni keşfin ardındaki yumurta fosilini daha yeni fark etmişler. Yumurtanın, geçmişte muhtemelen Patagonya’dan yasadışı yollarla kaçırıldığı düşünülüyor.
Kalıntılar şimdi Arjantin’deki Carmen Funes Müzesi’ne geri gönderilmiş. Fakat bu kaçırılma, fosilin esasında Patagonya’da nereden geldiğini kesin olarak bilmediğimiz anlamına geliyor.
Auca Mahuevo iyi bir tahmin olsa da, fosilin mineral oluşumunun jeokimyası eşleşmiyor. Yine de, herhangi bir yetişkin saropod fosilinde görülmemiş benzersiz özellikler barındıran, kayda değer bir bulgu.
Kemiksi bir boynuz yapısı, en belirgin şekilde bir yumurta kırma dişi şeklinde kullanılmış olabilir. Yani yavruların, yumurtanın koruyucu kuluçka kılıfını kırıp çıkmasına yardım etmiş olabilir. Fakat araştırmacılar, boynuzun bu amacı taşıdığından emin olamıyor.
Tessa Komonduros/ScienceAlert. Ç: O.