Bilim insanları, insan beyninde daha önce hiç görülmeyen benzersiz bir hücre mesajlaşması gerçekleştiğini keşfetmiş. Yeni keşif, beyinlerimizin düşünülenden çok daha güçlü bir hesaplama birimi olabileceğine işaret ediyor.
Almanya ve Yunanistan’da yer alan enstitülerde çalışan bilim insanları, geçtiğimiz yılın başlarında beynin dış kortikal hücrelerinde bir mekanizma olduğunu ve bu mekanizmanın yeni, ‘kademeli’ bir sinyali kendi başına ürettiğini aktarmışlardı. Söz konusu sinyal, mantıksal işlevlerini yürütme konusunda teki nöronlara başka yöntem sağlıyor olabilirdi.
Epilepsi hastalarındaki ameliyatlar sırasında alınan doku bölümlerindeki elektriksel faaliyetleri ölçen ve ışınır mikroskobi yardımıyla bunların yapısını çözümleyen sinirbilimciler, kortekste yer alan tekil hücrelerin ‘ateşlendikleri’ esnada olağan sodyum iyonlarının yanısıra kalsiyum da kullandıklarını keşfetmişler.
Pozitif yüklü iyonların bu kombinasyonu, daha önce hiç görülmeyen ve kalsiyum aracılı dendritsel faaliyet potansiyelleri (dCaAP) adı verilen voltaj dalgaları meydana getirmiş.
Beyinler (özellikle de insanların beyinleri), sıklıkla bilgisayar ile karşılaştırılıyor. Yapılan benzetmede bazı kısıtlar bulunuyor ancak bu iki yapı, bazı seviyelerde görevleri benzer şekilde gerçekleştiriyor.
Her ikisi de çeşitli işlemler yürütürken elektriksel gerilim kuvveti kullanıyor. Bilgisayarlarda bu durum, elektronların transistör adı verilen kesişim noktalarından oldukça basit bir şekilde akması biçiminde gerçekleşiyor.
Bu sinyal, nöronlarda sodyum, klorür ve potasyum gibi yüklü parçacıklar alıp veren, açılıp kapanan bir kanal dalgası biçimini taşıyor. Bu iyon akımı vuruşu, aksiyon potansiyeli biçiminde adlandırılıyor.
Transistörlerden farklı olarak nöronlar, söz konusu mesajları dentrit adı verilen dalların uçlarında kimyasal şekilde yönetiyor.
Mike McRae/ScienceAlert. Ç: O.