İnsan Vücudundan Güç Alan Akıllı Saatler

0
Fotoğraf: Artur Łuczka/Unsplash

Akıllı saatler, uyuduğumuz zaman neler olduğu gibi hayati sağlık işaretlerini gitgide daha fazla izlerken bir sorun ortaya çıktı: Bu giyilebilir ve kablosuz cihazların vücudumuzla olan bağlantısı, geceleyin yatağın yanında şarj olurken sık sık kopuyor.

Amherst – Massachusetts Üniversitesi Bilişim ve Bilgisayar Bilimleri Fakültesi’nde çalışan ve İleri İnsan Sağlığı Analitikleri Laboratuvarı’nın müdürü olan yardımcı profesör Sunghoon Ivan Lee, “Uyku kalitesi ve kalıpları, hastaların sağlık durumlarına ilişkin birçok önemli bilgi barındırıyor” diyor.

Fakat önceki araştırmaların sıklıkla gösterdiği üzere bu bilgiler, söz konusu cihazlar kullanıcılar uyuduğu zaman şarj olduğunda takip edilemiyor. Lee şöyle devam ediyor: “Kullanıcıların giyilebilir cihazları uzun vadeli şekilde devam etmemelerinin ana sebebi, cihaz üzerindeki pili sık sık şarj etmek zorunda kalmaları.”

Bu problem üzerinde kafa yoran Lee, üniversitede giyilebilir bilişim mühendisi olan Jeremy Gummeson ile beraber beyin fırtınası yapmış ve bu cihazları vücutta devamlı biçimde tekrar şarj ederek, kullanıcının sağlığını 7/24 takip edebilmek üzere bir çözüm bulmaya çalışmış.

Lee’nin hatırladığına göre “insan vücudunun iletken bir malzeme olduğunu” fark ettikleri an “İşte bu!” demişler. “Neden masa, sandalye ve direksiyon gibi günlük eşyaları birer cihaz haline getirmiyoruz ve bu sayede insan vücudundan enerji geçirerek giyilebilir cihazları şarj etmiyoruz? Yani, insan cildini bir kablo şeklinde kullanmıyoruz?”

“İşte o zaman, insanları uyku takibi gibi şeyler yapmaya teşvik edebiliriz çünkü saatlerini hiç çıkarmazlar” diye ekliyor Lee.

Proceedings of the ACM on Interactive Mobile, Wearable and Ubiquitous Technologies bülteninde yayımlanan bir makalede Lee, Gummeson ve Lee’nin laboratuvarında doktora öğrencisi olan baş yazar Nur Muhammed, fikrin uygulanabilirliğini gösteren teknik zemini ortaya seriyor.

 

 

 

 

Kaynak: Amherst – Massachusetts Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz