İnsanlarda İleri Kanser Tehlikesinin Yüksek Olması Evrimden mi Kaynaklı?

0
Kirsty Pargeter/Vecteezy

En yakın kuzenlerimiz şempanzelerle karşılaştırıldığımızda biz insanlar, ileri evre karsinom (prostat, meme, akciğer ve kolon kanserlerinin içinde bulunduğu tümör tipi) oluşturmaya özellikle yatkın durumdayız; genetik yatkınlık veya tütün kullanımı gibi bilinen tehlike unsurları olmadığında bile…

San Diego – California Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Moores Kanser Merkezi’nde çalışan araştırmacıların yürüttüğü yeni bir çalışma, bu durumun sebebini açıklamaya yardımcı olabilir. 9 Aralık’ta FASEB BioAdvances bülteninde yayımlanan araştırmaya göre insanlara özgü evrimsel bir genetik mutasyon, bu durumdan en azından kısmen sorumlu olabilir.

Çalışmanın yazarlarından profesör Ajit Varki şöyle aktarıyor: “SIGLEC12 geni; daha doğrusu bağışıklık sisteminin parçası olarak bu genin ürettiği Siglec-12 proteini, insanların evrim sürecindeki bir noktada mutasyon geçirmiş ve ‘kendisi’ ile işgalci mikroplar arasında ayrım yapma kabiliyetini kaybetmiş. Bu sebeple de vücut, ondan kurtulma ihtiyacı duymuş. Fakat popülasyonda tamamen yok olmamış. Siglec-12 proteininin bu işlevini kaybetmiş hali, görünüşe göre beklendiği gibi davranmıyor ve onu hâlâ üreten insanların küçük bir kısmında kanserin sorumlusu haline geliyor.”

Araştırmacılar normal ve kanserli doku örneklerinde yaptıkları bir çalışmada, halen Siglec-12 proteinleri üreten insanların yaklaşık yüzde 30’unun; Siglec-12 üretemeyen insanlara göre ömürlerinde ileri evre bir kansere yakalanma olasılıklarının iki kattan fazla olduğu bulunmuş.

Vücut, normalde bunun gibi bozuk işlevli protein kodlayan genleri zamanla ortadan kaldırıyor. Küresel insan nüfusunun yaklaşık üçte ikisinin ise Siglec-12 proteinini üretmeyi durdurduğu tahmin ediliyor. Genin, halen bulunduğu insanlarda uzun zamandır işlevsiz olduğu düşünülüyor. Ayrıca, keşfedildiğinden beri geçen yirmi yılda çok az izleme çalışması yapılmış. Bu arada şempanzeler halen işlevsel Siglec-12 üretiyor.

Heather Buschman/San Diego – California Üniversitesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz