İsveç’teki Göteborg Üniversitesi’nde çalışan araştırmacılar, tip 2 diyabetin meydana geliş biçimine yönelik temel görüşümüzü değiştirebilecek sonuçlar sunmuşlar. Araştırmacıların çalışması, kandaki serbest yağ asitlerinin (SYA) insülin yayılımını normal kan şekeri seviyesinde bile tetiklediğini gösteriyor; yağ hücrelerinde bariz biçimde dengesiz insülin direnci olmadan bile… Dahası ise araştırmacılar, obezlikle olan bir bağlantıyı gösteriyorlar: SYA miktarı, büyük oranda kişinin taşıdığı fazladan kiloya (adipoz dokusuna) bağlı fakat ayrıca, vücudun bu artan yağlara nasıl uyum sağladığına da bağlı.
Tip 2 diyabet ilerledikçe, vücutta tam olarak neler gerçekleştiğini ve obezliğin bu hastalıkta neden bu denli yüksek bir tehlike etmeni olduğunu ortaya çıkarmaya yönelik dünya çapında kapsamlı araştırmalar yürütülüyor. Diyabet araştırmacıları, neredeyse yarım asırdır bir çeşit tavuk yumurta sorusunu tartışıyor: Hangisi daha önce geliyor? İnsülin direnci mi, yoksa artan insülin seviyeleri mi? Baskın hipotez, uzun bir süredir hücrelerin insüline dirençli hale gelmesinden dolayı pankreasın insülin üretimini artırdığı ve kan şekerinin daha sonra yükseldiği yönündeymiş. Fakat şimdi EBioMedicine bülteninde yayımlanan sonuçlar, karşıt bir görüşü destekliyor: İnsülinin ilk önce arttığı görüşünü…
Çalışmada, gece yarısından sonra kanda bulunan yüksek SYA seviyelerinin, sabah insülin üretimini hızla artırdığı gösteriliyor. SYA’lar uzun bir süredir tip 2 diyabete yönelik temel araştırma denkleminin parçası olmuş. Fakat şimdi, başka bir rolleri daha olduğu öne sürülüyor: Hastalığın ilerleyişinde pay sahibiler.
Göteborg Üniversitesi. Ç: O.