Kakao, Obez Fareleri Daha Sağlıklı Yapıyor

0
Fotoğraf: thecakeschool/Pixabay

En çok çikolata üretiminde kullanılan popüler bir gıda bileşeni olan kakao tozu, sağlık bakımından olumlu faydalar sunduğu bilinen lif, demir ve fitokimyasal maddelerin yanısıra antioksidan polifenolleri ve metilksantinler bakımından da zengin. Penn State Üniversitesi’nde yapılan yeni araştırmaya göre kakao, obez fareleri daha sağlıklı hale getiriyor.

Çalışmanın lideri ve Zirai Bilimler Fakültesi’nde gıda bilimi profesörü olan Joshua Lambert şöyle aktarıyor: “Yüksek şeker ve yağ içeriği sesebiyle genelde bir keyif yiyeceği şeklinde düşünülse de; yapılan epidemiyolojik çalışmalar ve insan müdahale çalışmaları, çikolata tüketiminin inme, koroner kalp hastalığı ile tip 2 diyabetin de içerisinde bulunduğu kardiyo metabolik hastalık tehlikesinin azalmasıyla bağlantılı olduğunu öne sürüyor. Dolayısıyla kakao tüketiminin, insanlardaki obezlikle yaygın şekilde bağdaştırılan ve alkolle ilişkili olmayan karaciğer yağlanması hastalığında etki gösterip göstermediğini araştırmak mantıklı görünüyordu.”

Lambert, araştırmanın birkaç kuvvetli yönü olduğunu belirtiyor. Araştırmada piyasada bulunan bir kakao ürünü, “fizyolojik olarak ulaşılabilir bir dozda” kullanılmış; yani kullanılan dozun eşdeğeri, diğer insanlar tarafından da tekrarlanabilir. “Hesaplamaları yaptığımızda, günde 10 yemek kaşığı kakao tozu çıkıyor” diyor Lambert.

Bu çalışmada araştırmacılar, sekiz hafta boyunca bir gram besin başına 80 mg kakao tozuyla desteklenen beslenme düzeninin uygulandığı yüksek yağla beslenmiş obez farelerde; karaciğer yağlanması hastalığındaki değişimleri, oksidatif stres işaretlerini, antioksidan tepkisini ve hücre hasarını incelemişler.

Yakın zaman önce Journal of Nutritional Biochemistry bülteninde yayımlanan bulgularda araştırmacılar, kakao verilen farelerin yüksek yağ ile beslenen farelere kıyasla %21 oranında daha yavaş kilo aldığını ve dalak ağırlıklarının daha düşük olduğunu (daha düşük iltihaplanma göstergesi) belirtiyor. Çalışmanın sonunda, kakao tozu destekli beslenme düzeninin uygulandığı farelerin karaciğerlerinde, diğer gruba kıyasla %28 daha düşük yağ olduğu bulunmuş. Ayrıca kakao verilen farelerdeki oksidatif stres seviyesi %56 daha düşük ve karaciğerlerindeki DNA hasarı da %75 daha düşük çıkmış.

Araştırmacılara göre fareler kakaoyu beslenme düzenlerinin parçası şeklinde tükettiği zaman, kakao tozunda bulunan bileşenler yağın sindirilmesini önlüyor. Yağ emilemediği zaman, sindirim sisteminden geçip gidiyor. Benzer bir süreç insanlarda da meydana geliyor olabilir.

Jeff Mulhollem/Penn State Üniversitesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz