Koronavirüs salgını, araştırmacıların yaptıkları işi değiştirmelerine veya sağlık önlemleri sebebiyle üzerinde çalıştıkları projeleri geçici olarak bırakmalarına ya da seyahat edememelerine yol açtı. Fakat Colorado Eyalet Üniversitesi’nde çalışan Patrick Keys ve Elizabeth Barnes için geçen sene, verimli bir araştırma ortaklığına yol açmış.
Michigan Üniversitesi’nde yardımcı profesör olan Neil Carter ile bir araya gelen ikili, Environmental Research Letters bülteninde yayımladıkları bir makalede, dünya çapındaki karasal alanlarda insan baskılarının meydana getirdiği uydu tabanlı bir harita sunuyor.
CEÜ Küresel Çevresel Sürdürülebilirlik Bölümü’nde araştırma görevlisi ve baş yazar Keys, takımın haritayı oluştururken makine öğrenimini kullandığını ve bu teknolojinin, dünya çapındaki manzaralarda meydana gelen ani değişimleri ortaya çıkardığını belirtiyor. Haritada ormanların kaybolması, madencilik, yol ağlarının genişlemesi, şehirleşme ve artan tarımın yakın zamanda meydana getirdiği etkiler gösteriliyor.
“Geliştirdiğimiz harita, insanların genel olarak biyoçeşitlilik korumasında ve sürdürülebilirlikte ortaya çıkan önemli güçlükleri anlamasına yardımcı olabilir” diyor Keys.
Bu türden haritalar, Birleşmiş Milletler’in 15. Sürdürülebilirlik Gelişim Hedefi (SDG15) olan ve biyoçeşitliliğin korunurken, sürdürülebilir gelişimin teşvik edilmesinin hedeflendiği “Karada Yaşam”da kaydedilen ilerlemeyi izlemede kullanılabilir.
Mary Guiden/Colorado Eyalet Üniversitesi. Ç: O.