Kas Geni, Tip 2 Diyabet ile Bağlantılı

0
Kasları gösteren bir sanat çalışması. Fotoğraf: Alexander Jawfox/Unsplash

Tip 2 diyabete sahip insanların kas fonksiyonları, diğer insanlara göre daha zayıf olma eğilimi gösteriyor. Şimdiyse İsveç’teki Lund Üniversitesi’nde çalışan araştırmacılar belirli bir genin, tip 2 diyabette kas kök hücrelerinin yeni ve olgun kas hücresi oluşturma kabiliyeti bakımından çok önemli olduğunu keşfetmiş. Bulgular Cuma günü Nature Communications bülteninde yayımlandı.

Çalışmaya önderlik eden ve Lund Üniversitesi’nde epigenetik profesörü olan Charlotte Ling şöyle aktarıyor: “VPS39 geni, tip 2 diyabeti bulunan kişilerin kas hücrelerinde diğer insanlara kıyasla önemli oranda daha düşük faaliyet gösteriyor. Genin daha düşük faaliyet gösterdiği kök hücreleri de aynı derecede yeni kas hücresi oluşturmuyor. Gen, hücrelerin kandan şeker çekmesinde ve yeni kas oluşturmasında önem taşıyor. Bizim çalışmamız, bu geni tip 2 diyabete bağlayan ilk araştırma.”

Tip 2 diyabette, insülin üretme kabiliyeti zayıflıyor ve hastaların kan şekeri kronik olarak yükseliyor. Kasların besinlerden şeker alma kabiliyeti genelde daha kötü oluyor ve tip 2 diyabetli hastalarda kasın işlevi ile gücü zayıflıyor.

Bir kas, farklı niteliklere sahip lif tiplerinin karışımından meydana geliyor. Kas dokusu, yaşam süresince yeni kas lifleri oluşturabiliyor. Örneğin, yaralanma veya egzersiz ile bağlantılı olarak faaliyete geçen, olgun olmayan kas kök hücreleri de bulunuyor. Mevcut çalışmada araştırmacılar, kas kök hücrelerindeki epigenetik kalıpların, tip 2 diyabette kas fonksiyonunun neden zayıfladığına ilişkin cevap sunup sunmadığını araştırmak istemiş.

Lund Üniversitesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz