Dünya’nın gizemli sekizinci kıtası, çoğu geleneksel haritada görünmüyor; çünkü karasal kütlesinin %95’i, Pasifik Okyanusu’nun binlerce metre altına batmış durumda.
Zelandiya (veya yerli Maori dilinde Te Riu-a-Māui), Avustralya’nın doğusunda ve günümüzdeki Yeni Zelanda’nın altında yer alan 5 milyon kilometre karelik bir kıta. Bilim insanları, su altında yayılan bu kütleyi 1990’larda keşfetmişler ve ardından da 2017 yılında resmî kıta statüsü vermişler. Yine de bu “kayıp kıta”, Atlantisvari coğrafyası sebebiyle hâlâ büyük oranda bilinmiyor ve kıtanın üzerinde yeterince çalışılmamış.
Şimdiyse Yeni Zelanda hükümetinin sahibi olduğu bir coğrafi tehlike araştırma ve danışma kurumu olan GNS bilim, kayıp kıtayı eşi görülmemiş detaylarla yakalayan yeni haritalar ve etkileşimli araçlarla birlikte Zelandiya’yı (en azından farkındalık anlamında) yükseltmeyi umuyor.
Bu yeni haritalar, Zelandiya’nın derinlik eğrisinin yanısıra, tektonik tarihini de ortaya çıkarıyor ve yanardağ faaliyetleri ile tektonik hareketlerin, kıtayı milyonlarca yılda nasıl şekillendirdiğini gösteriyor. Derinlik eğrisi haritasının verileri, Seabed2030 (Denizyatağı) projesi tarafından sağlanmış. Bu küresel girişim, bütün okyanus tabanının haritasını 2030 itibariyle çıkarmayı planlıyor. Projenin yaklaşık %20’si tamamlanmış.
Takım ayrıca, her iki haritanın da etkileşimli hallerini yeni bir Zelandiya internet sayfasında yayınlamış. Birkaç dakikanızı ayırıp bu hiper detaylı görüntülerde etrafa tıklayın ve biri size ne yaptığınızı sorarsa, onlara “Dünya’nın kayıp kıtasını keşfediyorum” deyin.
Brandon Specktor/Live Science. Ç: O.