‘Kayıp Plastikler’, Okyanusun Derinliklerinde Bulundu

0
Atlantik Okyanusu'nun güneyindeki su sütununda yapılan post örnekleme işlemi. Fotoğraf: Pelagia gemisi mürettebatı

Dünya çapındaki okyanusların yüzeyinde yaklaşık 51 trilyon mikro plastik yüzüyor. Çeşitli tipte plastiklerden çıkan (uzunluğu 5 milimetreden küçük olan) bu ufak parçacıklar, doğal ekosistemleri kirletiyor. Yapılan yüzlerce çalışmada, okyanus yüzeyindeki veya yüzey yakınındaki plastik atıklar incelenmiş. Fakat bu çalışmalar sadece “yüzeyde kalıyor” ve yüzeyin altında gizlenen şeylere dair tam bir envanter sağlamıyor.

Şimdiyse Florida Atlantik Üniversitesi (FAU) öncülüğünde yürütülen bir çalışma, Atlantik Okyanusu’nun güney tarafı açıklarında yer alan bir plastik birikim bölgesinin bütün bir su sütununa plastiklerin hakim olduğunu defa ortaya çıkarıyor. Araştırma, okyanusun iç kısmının önemli bir ‘kayıp plastik’ havuzu olduğunu gösteriyor.

Global Change Biology bülteninde yayımlanan sonuçlar, küçük mikro plastiklerin okyanustaki plastik envanterinin önemli, yeterince keşfedilmemiş ve ayrılmaz unsurları olduğunu gösteriyor. Bulgular ayrıca zayıf okyanus akıntısı sistemlerinin, derinlerde küçük mikro plastik toplanma bölgelerinin oluşmasına katkıda bulunduğunu gösteriyor. Bu durum, zooplankton gibi yüzey altı parçacıklarla beslenen canlılarda daha yüksek bir karşılaşma oranı sunuyor.

FAU Harbor Branch Okyanus Bilim Enstitüsünde yardımcı biyoloji profesörü ve çalışmanın kıdemli yazarı Tracy Mincer şöyle aktarıyor: “Çalışmamız, ekosistem maruziyetini daha iyi anlamak ve söz konusu mikro plastiklerin akıbet ile etkilerini tahmin etmek amacıyla, özellikle daha küçük boyutlu parçacıklarda olmak üzere; okyanusun derinliklerindeki mikro plastik miktarının daha fazla ölçülmesi gerektiğini ve bunun da acilen yapılması gerektiğini vurguluyor.”

 

 

 

 

Yazar: Gisele Galoustian/Florida Atlantik Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz